torsdag, januar 23, 2020
Hjem Hage og blomster 7 grunner til at plantene dine dør

7 grunner til at plantene dine dør

Syns du også at plantene dine dør fort? Det trenger ikke bety at du ikke har grønne fingre. Og det er ganske lett å unngå brune og visne blader, hvis du bare kjenner til disse tipsene.

Det første du bør gjøre når du kjøper en ny plante, er å lese om hva akkurat den planten trenger for å trives og blomstre. Alle planter er forskjellige. Noen trives best i lys, andre i skygge. Noen skal ha lite vann, andre mye. Ved å sette deg inn i disse forskjellene, er mye gjort.

Men her er i tillegg de 7 vanligste årsakene til at planter dør:

1 Planten står for mørkt

En tommelfingerregel er at planter med tynne, lysegrønne eller sølvfargede blader, trenger mye lys. Mens planter med tykke, mørkegrønne blader, trives best utenfor direkte sollys.

Uansett kan det være lurt å snu litt på planten med jevne mellomrom, og gjerne flytte litt rundt på dem til du finner en plass der planten trives.

2 Du vanner feil

En tommelfingerregel er at planter med tynne blader trenger mye vann, mens planter med tykke blader trenger mindre. Blomster trenger mer vann enn grønne planter.

Gule blader vitner om overvanning. Mens tørre, visne blader tyder på at planten får for lite vann. Slutter planten å vokse, kan det tyde på at du vanner den veldig uregelmessig. Planter liker forutsigbarhet og rutiner. Finn ut hvor ofte planten din trenger vann, og få det inn i rutinen din.

3 Planten står for varmt og tørt

Står planten et sted der det er varmt og lav luftfuktighet? Da må du vanne planten mer enn normalt. Dusj også gjerne planten med vann jevnlig.

LES OGSÅ: Derfor bør du legge et kaffefilter i blomsterpottene dine

4 Planten står i trekk

Dersom bladene ruller seg sammen, eller får brune kanter, står mest sannsynlig planten din i trekk. Flytt den bort fra vinduskarmer og dører, og finn et lunere sted.

5 Vannet er for hardt

De fleste planter foretrekker mykt vann. Er det hardt vann der du bor, kan du la vannet fra springen stå i baljer noen dager før du vanner plantene dine med det. Ikke vann med bunnvannet, da mineralene i vannet synker ned til bunnen.

6 Planten er støvete

Ingen planter liker å bli dekket av støv. Støv på planten, kan også føre til sykdommer. Tørk støv jevnlig av plantene dine, eller dusj dem med vann.

7 Røttene får for lite plass

Har planten vokst ut av potten sin, er det på tide å potte om. Da trenger røttene mer plass.

Kilde: Expressen

Lik siden vår på Facebook for praktiske tips og inspirasjon til hjemmet!

mest lest nå

Verdens fineste trær – dette er topp 8

Det er ganske fascinerende med store, flotte trær. Gamle eller nye, med eller uten blomster. Når man først kommer forbi et...

Slik pusset Pernille opp det bittelille, slitte badet sitt på budsjett

Pernille Ekgreen Sand bror i drømmeleiligheten på Amagerbro i Danmark. Det var bare ett problem. Badet var bittelite og veldig slitt....

Så enkelt kan du rengjøre madrassen! Den trenger oftere behandling enn du kanskje tror

Visste du at madrassen din fort kan bli en bombe av bakterier, midd og annet dritt?  Men du kan ta dine forholdsregler for å unngå...

Sett en halv salat i vann og se hva som skjer like etter

Matsvinn er et enormt problem. Ifølge DinSide kaster hver nordmann 42,6 kilo spiselig mat hvert år.  Noe av de vi kaster mye av er frukt...

10 brilliante ting eddik kan brukes til

Eddik kan brukes til så mye mer enn bare til matlaging. Eddik er et fantastisk vidundermiddel som kan hjelpe deg med alt fra stinkende...

Neste artikkel