Om det ble mye god mat i påsken og du vil ha litt lettere retter frem mot bikinisesongen kan du trygt prøve en klassisk Salade Niçoise til middag.
Salaten er en klassiker på restaurantene i Provence. Salade Niçoise er opprinnelig fra Nice, Frankrike. Ifølge Wikipedia har Gordon Ramsay sagt at «dette må være den fineste sommersalaten av alle».
Du serverer den enten på en tallerken eller i en dyp skål. Det er flere varianter av denne klassikeren – som serveres med og uten tunfisk. Vår oppskrift som er hentet fra nettstedet Le Meilleur du Chef er uten tunfisk.
Da Michelin-kokken Hélène Darrozze i 2016 postet et bilde på Facebook av Salade Niçoise med poteter og brekkbønner ble hun møtt med en storm av kritikk. Noen mente at stjernekokken hadde «massakrert» salaten. Men det viktigste er hva du liker – og her får du en god base å prøve deg frem fra.
Ingredienser til 4 porsjoner:
En hodesalat
2 store tomater
1 stor løk
2 hardkokte egg
8 ansjonsfilet (Kan byttes med bønner og linser)
4 ts kapers
100 g sort oliven
1 dl olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ts dijonsennep
Salt
Pepper
Slik går du frem:
1. Kok eggene til de er hardkokte. La de kjøles før du tar av skallene.
2. Bland olivenolje, hvitvinseddik og dijonsennep i en skål. Dette er dressingen. Du kan evt. smake til med en halv ts. sukker om du synes det trengs.
3. Skrell løken og skjær i tynne skiver med en mandolin.
4. Legg salaten pent på tallerkenene.
5. Kutt tomaten i båter og plasser tomat- og egge-båter rundt.
6. Skyll kapersen, og strø 1 ts på hver tallerken.
7. Hell dressingen over salaten
8. fordel ansjosfiletene, oliven og tynne løkskiver