Slik lager du enkelt en flott bålplass i hagen

av Eivind Ertesvåg

Helt siden mennesket opprinnelse har det å samles rundt et lunt leirbål hatt stor betydning.

Det ga varme, man kunne tilberede maten sin og det ga trygghet. I våre dager handler det mest om at det er hyggelig, og det er vel få ting som slår en sen sommerkveld foran en knitrende bål? Kanskje akkompagnert av litt vakkert gitarspill.

Stadig flere oppdager gleden ved å ha sin egen bålplass i hagen, som kan brukes til stort sett alt fra sosiale sammenkomster til hyggelig pølsegrilling med barna. Mulighetene er mange, og har du først laget deg en bålplass, vil den fort bli et naturlig samlingspunkt i hagen.

Du kan velge mellom å kjøpe en bålpanne som enkelt kan plasseres etter behov, eller du kan brette opp ermene og bygge en fast bålplass, med sitteplass og alt som hører til.

Det er slett ikke nødvendig å være spesielt hendig for å gjøre dette, men inviterer du noen venner eller naboer med på dugnad, vil det være en hyggelig ting å gjøre sammen.

Først må du bestemme seg for hvor du vil legge bålplassen, og merke stedet.

bålplass
Foto: Allan Sørensen

Slå en stang eller lignende ned i bakken for å markere senter av bålplassen. Deretter kan du binde en snor med riktig lengde, slik at du kan lage en sirkel med den diameteren du ønsker bålplassen skal ha. Så kan du begynne å grave. Grav akkurat så dypt at du beregner å bruke grus, sand og brostein i en slik høyde at det blir jevnt med plenen rundt. Et godt tips er at det skal være like dyp sand som brostenen høyde. Bruk et vater for å sikre deg at det blir rett.

Så er det klart for steinene

bålplass
Foto: Allan Sørensen

Når grusen er stampet og sanden lagt på, og alt er rett, er det klart for å legge brostein. Begynn innerst og arbeid deg utover. Merk gjerne av sirklene du har tenkt deg å følge, slik at du har noen referansepunkter underveis. Kunsten er å holde nivået vannrett, men med litt øvelse bør det gå fint.

En gummihammer kan være til stor hjelp med dette arbeidet.

Så er det klart for siste sandlaget

bålplass
Foto: Allan Sørensen

Bruk gjerne en planke for å sjekke at alt er rett før du tømmer sand over. Det er betraktelig lettere å rette skjeve brostein før siste sandlaget blir lagt på.

Når det er gjort, kan du begynne på benkene.

bålplass
Foto: Allan Sørensen

For å rekke rundt halve bålplassen trenger du fire seksjoner. Til dette trenger du 10 stolper, her er det brukt stolper i størrelsen 10 x 10 centimeter, og de er kappet i en slik lengde at sittehøyden blir 40 centimeter. Det kan være lurt å bruke impregnerte materialer til dette, og mal dem gjerne før de slås ned i bakken.

Stiv opp i enden

bålplass
Foto: Allan Sørensen

Ved å sette på en oppstiver i enden får du en stødigere konstruksjon. Dessuten er det pent å se på.

Legg på setet.

bålplass
Foto: Allan Sørensen

Her kan du bruke den samme stolpen som du slo ned i senter til å begynne med, da det gir et estetisk fint utseende når alle setepinnene peker mot senter av bålet. Dessuten er det lettere å få det jevnt og i samme vinkel med et slikt referansepunkt.

Et godt tips er å skru dem fast nedenfra.

bålplass
Foto: Allan Sørensen

Ved å skru setet fast nedenfra unngår du hull som vann kan trenge ned i, og setet holder seg pent lenger. Dessuten er det ingen som river seg opp dersom skruene skulle finne på å løsne med tiden.

Ganske fint, ikke sant? Del gjerne artikkelen slik at andre også kan la seg inspirere.

Du liker nok disse