I 2017 ble Stuart Grindle fra Tickhill, Doncaster, kåret til eieren av Storbritannias beste plen. Nå deler han sine beste tips for å holde plenen din i topp stand. Men vær forberedt – det krever både tid og tålmodighet å oppnå en like frodig og sunn plen som hans.
Stuart, som nå er 81 år gammel, avslører at hemmeligheten bak hans prisvinnende plen er hyppig vedlikehold. I sin storhetstid klippet han gresset to ganger om dagen, tre ganger i uken, og vannet plenen i hele fire timer daglig. Men det er mer til det enn bare å klippe og vanne.
En av de viktigste rådene Stuart gir, er å ikke gå i gang for tidlig.
– Du vil ikke klippe for tidlig på våren, da det vil stresse plenen og føre til slitasjeflekker der du snur gressklipperen, sier han.
Fleksibilitet er også nøkkelen. Mange har en fast dag i uken de klipper plenen på, men Stuart advarer mot dette. Han påpeker at det kan være skadelig å klippe gresset når det er for vått, og at det er bedre å vente til det har tørket litt før du setter i gang.
Men hva gjør du hvis du likevel må klippe gresset når det er fuktig? Stuart anbefaler å heve gressklipperen til en høyde på 25-30 mm for å minimere skader.
En annen utfordring mange gartnere møter, spesielt i fuktige perioder, er mose. Stuart har en enkel løsning: jernsulfat.
– Mose er et problem på denne tiden av året, men det er lett å bli kvitt, forklarer han.
– Alt du trenger å gjøre er å skaffe en liten boks jernsulfat fra din lokale hagebutikk og følge instruksjonene for fortynning.
Når du har fjernet mosen og påført jernsulfatløsningen, vil det bare ta noen timer før mosen dør. Stuart understreker viktigheten av å følge opp med god pleie, som regelmessig klipping og vanning, for å holde plenen i toppform.
Med disse rådene fra en ekte plenekspert kan du ta det første steget mot å skape din egen prisvinnende plen – og nyte en grønn og frodig hage hele sommeren.
Et lidenskapelig hageekteskap
For Anne Grindle har ekteskapet med ektemannen Stuart vært fylt med både kjærlighet og en annen stor lidenskap – hagen deres. I over 54 år har de vært gift, men det er én ting som stadig utfordrer Annes plass i Stuarts liv: den perfekt pleide plenen deres i Doncaster, som har blitt kåret til «Storbritannias beste plen».
Stuart vier daglig timevis til å holde den frodige plenen i perfekt stand. Med flere timer hver dag dedikert til klipping, beskjæring og vanning, er det klart at denne plenen ikke vedlikeholder seg selv. Anne har med et smil og en dose tålmodighet akseptert at hun deler ektemannen med denne grønne skjønnheten.
Men å opprettholde en plen i verdensklasse kommer ikke uten kostnader. Stuart anslår at han har brukt rundt 50 000 pund på frø, planter, gjødsel og hageutstyr. Anne, som har fulgt med på utgiftene over årene, mistenker at det faktiske beløpet er mye høyere. Det forteller paret til Daily Mail.
Drar ikke på ferie
Selv om plenen deres er et imponerende skue, har Stuarts lidenskap hatt sine konsekvenser. Paret har ikke vært på sommerferie på flere tiår, da Stuart ikke klarer tanken på å forlate plenen. Dagsturer og lengre fravær fra hjemmet er også uaktuelt, da plenen krever konstant tilsyn – som om det var nyfødte barn de måtte passe på.
For å sikre at Stuart ikke glemmer måltidene mens han er oppslukt i hagearbeidet, har Anne installert en bjelle utenfor huset som hun ringer når det er tid for middag. Det tok ikke lang tid før Stuart lærte seg å komme løpende når han hørte lyden av bjellen.
Selv om Anne iblant kan bli frustrert over hvor mye tid Stuart bruker i hagen, er hun også stolt av prestasjonen hans. Den grønne plenen deres har ikke bare vunnet priser, men også tiltrukket seg beundrere fra nær og fjern. De har til og med holdt fotoshoots og veldedighetsarrangementer i hagen, som alltid er en attraksjon for naboene.
I 2017 kom belønningen for alle årene med hardt arbeid da Stuart vant tittelen «Storbritannias beste plen». Det var en stor dag for både Stuart og Anne, som har støttet hans lidenskap gjennom alle disse årene.
Men selv en så dedikert gartner som Stuart kan møte utfordringer. Etter en mislykket hjerteoperasjon tidligere i år ble han rådet av legene til å ta en pause fra det anstrengende hagearbeidet. Anne tok over stell av hagen mens Stuart var på sykehuset, og selv om han ringte hjem for å sjekke om alt var i orden, kunne hun ikke unngå å smile over hans urokkelige dedikasjon.
Nå som Stuart er på bedringens vei, håper både han og Anne at han snart vil være tilbake i hagen sin. Selv om Anne kan beskrive seg selv som en «hageenke», er hun også en veldig stolt en – for det er tross alt ikke alle som kan skryte av å ha en ektefelle med den beste plenen i hele Storbritannia.