torsdag, juli 18, 2024

Solbrent? Slik lindrer du plagene

Populært

Sola er bra for deg – den kan både redusere blodtrykket og bedre immunforsvaret. Men det er viktig med solfaktor slik at det ikke blir for mye av det gode.

Når du blir solbrent oppstår det en betennelsesreaksjon i huden der blodkarene utvider seg, og huden kan få hevelser. Typisk for solforbrenninger er at de gjerne også klør og svir. Og om man trosser svien og fortsetter å sole seg, risikerer man at en lett solforbrenning kan gå over til både 2. og 3. gradsforbrenninger.

Les også: Hjemme-manikyr: Slik får du neglelakken til å sitte lenge

– For den vanlige nordmann er det vanskelig å bli brun uten også å bli forbrent. Mens for mennesker med hudtype som tåler solen bedre, er bruningseffekten større enn rødhetsutviklingen, skriver Skandinavias største helsenettsted, NHI.no

Relatert: Oppfordrer til solvett: – 10 prosent av krefttilfellene kommer fra solskaden «alle» godt voksne har

Lindre solbrent hud

Om skaden først har skjedd finnes det en rekke ting du kan gjøre for å lindre skaden. Men først og fremst trenger huden tid uten soleksponering for å helbredes:

  • Bruk avkjølende kremer
  • Dersom det er mye kløe eller svie, kan kløestillende midler brukes, enten som krem eller som tabletter
  • Ved smerter kan reseptfrie smertestillende medisiner hjelpe
  • Kortisonkrem kan smøres på de forbrente områdene eller på eksemet. I de aller fleste tilfeller anvendes den mildeste formen, hydrokortison, som du får uten resept, men nytteverdien er tvilsom
  • Som smertelindrende førstehjelp kan det være svært virksomt å legge våte laken over de solbrente partiene
  • Ved allergiske reaksjoner hvor det ikke er mulig å unngå opphold i solen, må du vurdere muligheten for å slutte eller midlertidig stanse bruken av den medisinen som har utløst plagene

Kilde: NHI.no

Relatert: Norske menn forstår ikke hvor farlig solen kan være

Sunn soling

Det aller beste rådet er dermed å sole seg på en sunn og skånsom måte, slik at man unngår solforbrenning.

– Helt lyse nordmenn tåler kanskje bare ti til tyve minutter i solen, sier kreftforsker Asta Juzeniene ved Oslo Universitetssykehus til nettstedet Forskning.no. Dette er riktignok uten solkrem.

Hun legger til at med en god solkrem som beskytter mot både UVA og UVB kan også de aller lyseste tåle å være i solen en stund. Hvor mye sol som er bra for oss avhenger av både årstid, tid på dagen og naturlig hudfarge.

– Mørkhudede mennesker tåler mye sol, og får sjelden hudkreft, mens hvite mennesker blir lettere solbrent, og må unngå solen, sier Juzeniene.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel