fredag, september 29, 2023

Myggen kommer: Slik unngår du å bli bitt

Populært

Om kort tid står myggsesongen for døren. Det er derfor greit å friske opp gode råd som får deg gjennom sommeren uten at du blir «spist opp».

Når myggen er på jakt etter blod, bruker den et bredt spekter av sanser. En av de viktigste «jaktredskapene» for myggen er deres velutviklede luktesans, sier Jens Thorving Andersen til Dr.dk. Andersen er formidler ved Naturhistorisk museum.

Under følger tips til å holde myggen i sjakk – og til å unngå å klø deg til blods om du likevel blir stukket:

1. Duftlys

– Myggenes luktesans er utrolig følsom. De er knivskarpe på å snuse opp kroppslukt som svette eller urin – noe som nesten alltid betyr at det er et potensielt måltid i nærheten. De kan til og med føle at CO2-nivået i luften endrer seg når vi puster, sier Thorving Andersen til DR.

Derfor kan det faktisk være noe med kjerringrådet om at duftlys på bordet holder myggen i sjakk – det kan være at sterk duft rett og slett forvirrer myggen.

2. Klesfarge

Mygg som er aktive om dagen ser godt. Du har kanskje hørt kjerringrådet om å bruke lyse klær fordi myggen foretrekker mørke farger? Det er ikke helt riktig – men det stemmer at fargen spiller en rolle. Myggen reagerer nemlig på kontrastene, og det er mulig å narre den litt ved å ta på klær som lar deg gå litt i ett med omgivelsene. Men husk – de kan fortsatt lukte deg.

TIPS – MYGGMIDDEL: MYGGA SPRAY gjør deg lite attraktiv for myggen. Den milde varianten er med 9,5 % Deet beskytter godt mot norsk mygg. MYGGOLF KLØSTOPP er ett lindrende middel som effektivt kjøler ned hud som har blitt stukket av insekter, brent av brennmanet eller vært i kontakt med brennesle. MYGGA SPRAY 50% DEET er «Mercedesen» blant myggsprayer. Den er uhyre effektiv og beskytter mot alle typer mygg. Sprayen beskytter i snitt 9 timer mot de vanligste myggartene i Norge. For tropiske arter kan beskyttelsestiden være kortere.

3. Bli resistent

En alternativ løsning, som nok ikke egner seg for hvem som helst er tradisjonen fra Lappland: Her tar man hele støyten når myggsesongen starter. Folk kaster rett og slett klærne og lar myggen stikke så mye de vil. Dette resulterer selvfølgelig i enorme mengder kløende myggstikk – men etter noen dager utvikler man toleranse mot myggstikk og er «immune» mot kløe resten av sommeren.

TIPS – MYGGJAGERE: KLINTA MYGGLYS er dekorativt på bordet og dette duftlyset skremmer myggen med aroma av lavendel og appelsinblomst. THERMACELL MYGGJAGER er lyd- og luktfri, og skaper en mygg-og knottfri sone på 20 kvadrat. Myggjageren gir full effekt etter 10 minutter ved å frigjøre Allethrin fra en patron som kan byttes. MYGGOF SPIRAL er fra norske Myggolf som er en ledende merkevare innen myggmidler. Spiralen beskytter mot mygg, knott og flått.

4. Myggmiddel

Bruk myggmiddel på hudområder som ikke dekkes med klær, og ta også myggmiddel ytterst på ermer og bukseben. Dersom du har vinduer og dører åpne kan du bruke myggnett. Myggen tiltrekkes dessuten også av lys, så unngå å skru på lyset før du har lukket vinduer og dører.

Har du først blitt stukket og det klør voldsomt, anbefaler Apotek1 at du enten bruker det reseptfrie legemiddelet Eurax som virker kløestillende, det lokalbedøvende legemiddelet Xylocain eller at du lindrer og kjøler ned stikket med Autan Cooling Insect spray eller Mygga.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel