torsdag, august 18, 2022

Fem enkle grep for å få bukt med magefettet

Populært

Kampen mot magefettet kan være seig, men å mistemagefett kan være en av de virkelig gode livsstilgrepene du tar.

Mye fett rundt magen er en risikofaktor for en rekke sykdommer, i tillegg kan det også gi en følelse av å være oppblåst.

Den gode nyheten er at du trolig vil se god effekt bare av å ta noen mindre grep. Og når snøballen først ruller, da er det ofte lettere å ta noen grep til. De fem grepene under som er trukket frem av Healthline er kjempeenkle justeringer alle kan klare uten at det oppleves spesielt tungt.

Kutt kalorier, men ikke for mye

Pass på at du ikke kutter for mye i kaloriinntaket. Dersom du spiser for få kalorier kan det senke forbrenningen, så hold deg noe under dagsbehovet uten å overdrive.

Spis mer fiber

Vi deler fiber inn i løselig og uløselig fiber. Uløselig fiber får vi fra grønnsaker og korn, særlig hvete og mais. Løselige fibre finnes i bønner, havre, bygg, frukt, grønnsaker og poteter.

Fiber er viktig for tarmfunksjonen fordi fiber binder vann og øker volumet på tarminnholdet samtidig som det blir bløtere. Helsedirektoratets anbefalinger er ifølge Bramat.no at vi bør få i oss 25-30 gram fiber per dag.

Foto: Shutterbug75/Pixabay 

En studie viser at en økning av daglig fiberinntak på 10 gram reduserte midjefettet med 3,7 prosent over en femårsperiode.

Løselig fiber absorberer mye vann og maten går derfor saktere gjennom fordøyelsessystemet. Dette får magen til å utvide seg og gi deg en metthetsfølelse. Løselig fiber antas også å redusere kroppens evne til å ta opp kalorier fra maten. Pass bare på at du ikke øker fiberinntaket dramatisk. Trapp opp, ellers risikerer du problem med treg mage.

Ta probiotika

Probiotika er bakteriekulturer som skaper en glad mage. Flere studier har vist at overvektige har en annen sammensetning av tarmbakterier enn normalvektige. Jevnlig inntak av probiotika kan endre balansen til en sunnere bakterieflora i tarmsystemet ditt.

– Bakterien Lactobacillus GG (LGG) er en av de mest studerte, og brukes i alle Biola produktene. Disse bakteriene overlever fordøyelsen og fester seg til slimhinnen i tarmen, hvor de utøver sine gunstige effekter. De etablerer seg ikke i tarmen for godt, men forsvinner etter 1-2 uker dersom inntaket stoppes. Derfor anbefales det å innta litt probiotiske bakterier hver dag, skriver Olympiatoppen på sine fagsider om næring.

Andre probiotika-kilder er kefir, noen typer yoghurt, kimchi og pickles.

Få opp pulsen

Kondisjonstrening er en utmerket måte å både brenne kalorier og dessuten bedre allmennhelsen.

Forsiktig med karbohydratene

Du trenger ikke å gå på noen streng lavkarbodiett. Faktisk viser en studie at du kan forbedre helsen betydelig og redusere midjemålet bare ved å erstatte raffinerte karbohydrater med ubehandlede, hele matkarbohydrater.

En annen studie har vist at de personene som har høyest inntak av fullkorn har 17 prosent mindre sannsynlighet for å ha overflødig magefett enn de som har et kosthold som er rikt på raffinert karbohydrater.

1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel