tirsdag, juni 18, 2024

Skolestart: Matpakker som frister

Populært

Skolematen har sin opprinnelse fra Osloskolen. For å sikre at alle foreldrene hadde råd til at barna fikk mat på skolen ble det i 1932 bestemt at alle barna måtte ta med mat hjemmefra.

Ordningen var en suksess. Matpakkene var ofte vel så sunn som den varme skolematen som ble servert tidligere. Dermed bredte tradisjonen seg til hele landet.

Dagens foreldregenerasjon har vært vant til to brødskiver med ost eller salami. I dag er det nok et mye mer variert kosthold som tas opp av skolesekkene når det er matpause. Det er farger, former og varierte smaker. Og selv om det er innbydende, næringsrikt og variert så trenger det ikke være så avansert.

Vi har kikket litt rundt på nettet for å hente inspirasjon til matpakker.

Flere av rettene vi deler her på Huslig egner seg også veldig godt i matpakker: Du trenger jo ikke å ha et fint hageselskap for å kose deg med smørbrødene fra vår afternoon tea-artikkel. Kanskje er den enda kjekkere å åpne matpakken en mandag på jobb eller en torsdag med matteprøve og finne nettopp en lettlaget Sandwich med Egg Royal eller agurksalat.

Scones med syltetøy fra egen hage er heller ikke dumme å finne når man sitter og lengter etter sol og sommer en mørk desemberdag. Eller hvorfor ikke litt deilig potetsalat til spekeskinken og noen gode fruktbiter av melon, mango og eple?

På mange måter handler gode matpakker om det å faktisk ha overskudd til å lage dem. Samtidig som gode matpakker gir overskudd.

Det å komme inn i gode rutiner blir ofte en kamp mot timeplanen. Så vi har snekret sammen noen matpakkeforslag til gode matpakker som gir næring og energi, til å kanskje starte den gode lunsjtrenden i høst?

Matpakke 1:

Grove matvafler med skinke, babyspinat, Babybel og agurk.
Jordbær og blåbær 

Matvafler
8 dl melk
2 dl hvetemel
2 dl fint sammalt hvetemel
1 dl havregryn
1 ts salt
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2-3 ss smeltet smør
4 egg

Slik gjør du:
Bland sammen alt det tørre og pisk inn melk til røren er klumpfri. Tilsett smeltet smør og pisk inn et og et egg. La røren svelle i minimum 30 minutter før du steker.

Matpakke 2:

Grove pitabrød med hummus, falafel, salat, revet ost og agurk.

Hummus

Hummus og falafel er basert på proteinrike bønner og kikerter, og metter derfor veldig godt.

Hummus
1 boks hermetiske kikerter
1 dl tahini
Saften fra ½ sitron
2 fedd hvitløk
¼ ts spisskummen
¾ dl varmt vann
½ ts salt

Slik gjør du:
Bland alt i en foodprosessor i noen minutter til hummusen er glatt. Smak eventuelt til med sitronsaft, salt og spisskummen. Legg hummusen i en bolle og avkjøl.

Matpakke 3: Laksewraps

Fullkorn tortilla-lefser
1 laksefilet
agurk
paprika
guacamole

Skjær laksefileten i biter og stek. Strimle agurk og paprika i staver. Smør guacamole på tortillalefsene (du kan godt kjøpe ferdiglaget i butikken!). Legg på agurk og paprika, og til slutt laks. Rull og brett lefsene sammen.

Matpakke 4: Quiche

Vi har tidligere delt oppskriften på Quiche Lorraine. Den er like god kald som varm, så ha med deg i matpakken dagen etter om du har rester fra en quiche-middag. Det er enkelt og greit.  

I tillegg til en god bit quiche kan du gjerne ha med litt tzatziki som vi også har delt oppskriften på, eller kanskje litt caprese. Det også passer ypperlig sammen med Quiche Lorraine.

Oppskriftene finner du her:
Quiche Lorraine
Tzatziki
Caprese

Matpakke 5:

Eggemuffins:
6 egg
6 spiseskjeer melk
2 vårløk
50 g oliven
½ paprika
1 ts salt
Litt revet ost som topping.


Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 grader. Sett papirformer oppe i en muffinsform. Pisk egg og melk luftig sammen, og tilsett grønnsakene. Topp med revet ost. Stekes i 15 minutter.

Kilder: Babybel, God fisk 3 i Uka, Huslig.no

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel