fredag, september 29, 2023

Så lett er det å lykkes med høybed

Populært

Med en plantekasse, eller høybed som de også kalles, kan du pynte opp uteplassen i en fei. Enten det er inngangspartiet du vil gi et løft, eller du ønsker å ha en liten kjøkkenhage på balkongen, kan du ordne det raskt og rimelig med en plantekasse.

Å dyrke i plantekasser gir deg en hage som er snill med ryggen, og det er også vanskeligere for en del skadedyr å nå plantene i kassen. Men aller viktigst er at plantene dine får næringsrik jord, og høyere temperatur – dermed har du glede av en forlenget hagesesong.

Mange dyrker grønnsaker i plantekassene, men de kan også brukes om man vil pynte opp med blomster. Bilde: Skjermdump Instagram

Høybed består av en nøye sammensatt blanding av pottejord, kompost, blader og kvist. Dette skaper en ekstra næringsrik jord for plantene dine, og temperaturen kan ifølge det tyske nettmagasinet Selbst.de bli opptil fem grader høyere enn i jorden i et vanlig bed. Under slike forhold spirer frøene raskere og du får en lenger sesong.

Relatert: Én time med hagearbeid gjør mer for kroppen din enn hva du skulle tro

Slik fyller du høybedet:

Hvis den høybedet skal være på en plen, skjærer du ut plass til det, slik at bedet ikke står oppå gress.

Legg deretter finmasket netting i bunn slik at du beskytter mot gnagere som ellers fort vil synes at plantekassen din er en behagelig god og varm bolig.

Legg deretter et tykt lag med kvister og små greiner som sørger for god ventilasjon og forhindrer også vannlogging.

Faksimile: Pinterest

Hvis du ikke skal bruke plenen du har skåret bort kan du legge den over kvistene dine, med rotlaget vendt oppover.

Relatert: Eggeskall gir næring til hagen din og holder sneglen unna
Relatert: Slik lykkes du med urtehage i krukker

Har du ikke en plenflik, så kan du også bruke gress fra plenklippere, litt avklippet hekk, halm eller til og med kattesand.

Deretter legger du i et ca. 30 cm tykt lag med fuktige blader.

Fyll så rundt 15 cm grovkompost. Om du bor i nærheten av en stall eller bondegård kan du også høre om du kan få litt naturgjødsel der.

Relatert: 7 grunner til at plantene dine dør
Relatert: Derfor skal du ha kaffefilter i blomsterkrukkene

Fyll så på et rundt 10 cm tykt lag med finkompost eller klassisk hagejord.

Dryss litt steinmel eller kompostaktivator mellom hvert lag!

Lett å lage selv

Som regel tar det omtrent fem år før alt plantematerialet i plantekassen råtner helt og bedet vil synke sammen. Da bør du fylle bedet lag for lag igjen. Komposten må du gjerne erstatte oftere.  

Relatert: Ikke kast bananskallet! Slik lager du vekstnæring til plantene
Relatert: 15 hagebenker du lager selv

Mange tror at det å bygge ting til hagen selv er både tidkrevende, dyrt og vanskelig, men plantekasser kan du lage selv med enkle midler. Alt du trenger for å lage en liten kasse, er en gammel pall, en sag og enten hammer og spiker eller skruer.

Om man ønsker en litt penere finish på materialene eller rett og slett er mer interessert i et planteprosjekt enn et byggeprosjekt, så kan plantekasser selvsagt også kjøpes. Plantekassen Hortys Wood er en romslig variant, til 1399 kroner. Gardenstore tilbyr fri levering.

Plantekasse HORTUS Wood 36x110x110 cm leveres fraktfritt, normalt innen 4-6 virkedager.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel