fredag, mars 29, 2024

Guide til sylting og safting: Koke syltetøy

Populært

Dette er den andre artikkelen i en serie om sylting og safting.

Jordbærene har allerede vært klar lenge – og nå kommer solbærene også. Det er tid for å lage nydelig syltetøy, saft, gele og rørte bær fra egen hage. Har du lyst å prøve? Det er enkelt!

Det er så gøy med mat fra egen hage – og det er flotte gaver. Hjemmelaget solbærsaft til kollegaen, hjemmelaget jordbærsyltetøy til søndagsfrokosten og hjemmelaget ripsgelé til bestevenninnen. Om du er så heldig å ha en hage med bærbusker er det nesten kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage.

Sylting og safting har lang tradisjon i norske hjem. Du husker det kanskje fra barnsben av? Den sterke lukten av bær fra bestemors kjøkken som fylte hele huset under saftingen?

Med sylting og safting tar du vare på sommerens og høstens frukt og bær fra sesong til sesong.

TIPS: Norgesglass med hengslet lokk egner seg godt til sylting, hermetisering og oppbevaring av mat, så vel som til servering og dekorering. Dette er det originale Norgesglasset slik vi kjenner det, noe som også gjenspeiler seg i kvaliteten. For best resultat anbefales det at glasset og lokket vaskes separat. Produktet kan vaskes i oppvaskmaskin. Pris per 18. juli 2023 hos Christiania Glasmagasin er 99 kroner.

Syltetøy (kokt)

Du kan koke syltetøy med alle typer bær. Det er lett å få til, og ved koking får syltetøyet lengre holdbarhet. Det man må passe på når man koker syltetøy er at man får gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Så hold deg derfor til små porsjoner bær av gangen.

Kok opp bærene under lokk og rør av og til. Dersom du lager syltetøy av harde bær, som for eksempel stikkelsbær, så bør du knuse dem litt opp.

Etter 10 minutter bør bærene være gjennomkokt. Da tilsetter du sukker. En tommelfingerregel her er 1 dl sukker per liter søte bær og 2 dl til syrlige. Lager du stikkelsbærsyltetøy kan du gjerne ha i mer sukker enn om du lager jordbærsyltetøy.

TIPS: Lag din egen saft med bær og frukt fra hagen din med saftkokeren fra Nordwik. Modellen, som er en av bestselgerne hos Kitchen Time, er på hele 7,7 liter. Saftkokeren er laget av rustfritt stål, og leveres med silikonslange, slangeklemme og glasslokk. Pris pr 18. juli 2023 er 649 kroner hos Kitchentime som tilbyr fri frask og rask leveranse.

Men dette med sukker er en smakssak. Kjenn etter om du innerst inne er en søtmoms, eller om du kanskje ikke er fullt så glad i sukkersmaken. Juster gjerne med litt mer eller litt mindre sukker alt etter hva du selv foretrekker.

Når du har hatt i sukkeret lar du blandingen koke opp slik at sukkeret blir helt oppløst. Bruk gjerne ekstra finkornet sukker, da det vil løses opp raskere.

På toppen vil det danne seg skum. Dette kan inneholde bakterier som gjør syltetøyet ditt mindre holdbart, så skum det godt av. Avskumming vil dessuten gi deg klarere farge på syltetøyet.

TIPS: 4 pk med nostalgiske norgesflasker fra Norgesglasset. Flasken er utmerkende til alle typer safting, eller stående med iskaldt vann i kjøleskapet. Det stilrene designet gjør den lekker stående på bordet, enten det er hjemme eller på hytten. Norgesflasken rommer 750 ml og kommer med skrukort som gjør den helt tett. Pris hos Christiania Glasmagasin per 18. juli, er 379 kroner.

For å sjekke om syltetøyet ditt er ferdig, anbefaler Frukt.no at du har en kald tallerken i kjøleskapet. Legg litt syltetøy på tallerken og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen igjen, er syltetøyet ferdig. Dette gjelder også for marmelader.

Synes du syltetøyet er for tykt, så har du i vann og koker opp igjen.

Når du har fått bort skum, så fyll syltetøyet rett i desinfiserte glass og skru lokket godt på.

Kokt syltetøy som står i en steril og lufttett beholder kan stå i flere måneder eller til og med år om det står kjølig, for eksempel i kjelleren. Det som er viktig er at det ikke kommer luft til, og at du ikke oppbevarer syltetøyet for varmt.

LES OGSÅ:

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel