tirsdag, januar 31, 2023

Guide til sylting og safting: Koke syltetøy

Populært

Dette er den andre artikkelen i en serie om sylting og safting.

Jordbærene har allerede vært klar lenge – og nå kommer solbærene også. Det er tid for å lage nydelig syltetøy, saft, gele og rørte bær fra egen hage. Har du lyst å prøve? Det er enkelt!

Det er så gøy med mat fra egen hage – og det er flotte gaver. Hjemmelaget solbærsaft til kollegaen, hjemmelaget jordbærsyltetøy til søndagsfrokosten og hjemmelaget ripsgelé til bestevenninnen. Om du er så heldig å ha en hage med bærbusker er det nesten kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage.

Sylting og safting har lang tradisjon i norske hjem. Du husker det kanskje fra barnsben av? Den sterke lukten av bær fra bestemors kjøkken som fylte hele huset under saftingen?

Med sylting og safting tar du vare på sommerens og høstens frukt og bær fra sesong til sesong.

Syltetøy (kokt)

Du kan koke syltetøy med alle typer bær. Det er lett å få til, og ved koking får syltetøyet lengre holdbarhet. Det man må passe på når man koker syltetøy er at man får gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Så hold deg derfor til små porsjoner bær av gangen.

Kok opp bærene under lokk og rør av og til. Dersom du lager syltetøy av harde bær, som for eksempel stikkelsbær, så bør du knuse dem litt opp.

Etter 10 minutter bør bærene være gjennomkokt. Da tilsetter du sukker. En tommelfingerregel her er 1 dl sukker per liter søte bær og 2 dl til syrlige. Lager du stikkelsbærsyltetøy kan du gjerne ha i mer sukker enn om du lager jordbærsyltetøy.

TIPS: Lag din egen saft med bær og frukt fra hagen din med saftkokeren fra DAY. Modellen er en moderne og videreutviklet utgave av den klassiske Tutti-Frutti saftkoker, som man ofte kan finne på bestemors kjøkken. Saftkokeren fås i to størrelser: en liten på 5 liter og en stor på 8 liter. DAY Saftkoker er laget av rustfritt stål, glass, metall og silikon. Den er utstyrt med en silikonslange, samt metallklips. Saftkokeren er inndelt i 3 lag og har også et glasslokk med dampehull. Tåler oppvaskmaskin og er kompatibel med alle komfyrtyper, inkludert induksjon. Med Saftpakken fra Norgesglasset som inneholder 6 Norgesglass og 4 Norgesflasker har du alt du trenger til oppbevaring og servering av deilig, hjemmelaget saft og syltetøy.

Men dette med sukker er en smakssak. Kjenn etter om du innerst inne er en søtmoms, eller om du kanskje ikke er fullt så glad i sukkersmaken. Juster gjerne med litt mer eller litt mindre sukker alt etter hva du selv foretrekker.

Når du har hatt i sukkeret lar du blandingen koke opp slik at sukkeret blir helt oppløst. Bruk gjerne ekstra finkornet sukker, da det vil løses opp raskere.

På toppen vil det danne seg skum. Dette kan inneholde bakterier som gjør syltetøyet ditt mindre holdbart, så skum det godt av. Avskumming vil dessuten gi deg klarere farge på syltetøyet.

TIPS: Med Norgesflasken og Norgesglasset oppbevarer du hjemmelaget saft og syltetøy. Et praktisk Saft- og geléstativ gjør det lettere for deg når du siler saften.

For å sjekke om syltetøyet ditt er ferdig, anbefaler Frukt.no at du har en kald tallerken i kjøleskapet. Legg litt syltetøy på tallerken og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen igjen, er syltetøyet ferdig. Dette gjelder også for marmelader.

Synes du syltetøyet er for tykt, så har du i vann og koker opp igjen.

Når du har fått bort skum, så fyll syltetøyet rett i desinfiserte glass og skru lokket godt på.

Kokt syltetøy som står i en steril og lufttett beholder kan stå i flere måneder eller til og med år om det står kjølig, for eksempel i kjelleren. Det som er viktig er at det ikke kommer luft til, og at du ikke oppbevarer syltetøyet for varmt.

LES OGSÅ:

1,213FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel