mandag, desember 5, 2022

Oppskrift: Ekte lasagne på tradisjonelt, italiensk vis

Populært

Etter du har prøvd en ekte italiensk lasagne kommer du neppe til å gå tilbake til halvfabrikata igjen.

Flere og flere setter pris på å lage mat fra bunnen. Ikke bare smaker det så uendelig mye bedre, men i en verden der tilsetningsstoffer blir mer og mer omdiskutert vet du også nøyaktig hva du spiser om du lager maten selv.

Og tidsmessig? Det tar kanskje noe mer tid, men du vil bli overrasket over at forskjellen ikke er større.

Lasagne er en traver i mange hjem. Det er godt. Og favoritten vår er definitivt denne italienske lasagnen. Oppskriften er en tradisjonell fra Emilia-Romagna-regionen nord i Italia. Bologna er regionshovedstaden, og Rimini, Ravenna og Parna er andre kjente destinasjoner her.

Relatert: Slik bruker du høstens grønnsaker
Relatert: Anvendelig og godt: Focaccia i langpanne

Dette området har gitt verden noen av de mest kjente kulinariske bidragene fra Italia. Parmigiano Reggiano-osten kommer herfra. Det samme gjør Parma-skinke, tradisjonell balsamico-eddik fra Modena, culatello salami, tagliatelle og tortellini.

Dessuten har de en fantastisk lasagne.

Med hjemmelagde pastaplater er den definitivt aller best, men det er også mulig å jukse litt, og bruke ferdigplater.

TIPS: Gode kniver gjør jobben lettere – og morsommere. Dette settet fra Chroma inneholder fire essensielle kvalitets-kniver: kokkekniv, grønnsakskniv, brødkniv og skallkniv. Settet er designet av F.A. Porsche

Deig til platene

300 g hvetemel
150 g spinat
2 egg
En klype salt

Vask spinaten, og ha den i en kjele uten å riste av vannet. Sett kokeplaten på sterk varme slik at spinaten faller sammen. Press vannet godt ut av bladene og hakk den i små biter.

Elt sammen mel, salt, egg og spinat. Sett deigen til å hvile under et håndkle.

Like før kjøttsausen og bechamelsausen er klar, koker du opp 2 l vann med salt. Del pastadeigen opp i mindre emner så den er lettere å jobbe med. Ha godt med mel på benken og kjevle ut deigen til den er cirka 1 mm tykk. Skjær til pastaplater. Kok hver plate i 3 minutter, og legg dem på en rist med håndkle så vannet renner av.

TIPS: Kitchenminis Grønnsakskutter fra KitchenTime leveres med fem ulike kniver som river og kutter grønnsakene i ulike former. Passer også utmerket til å rive ost og nøtter.

Kjøttsaus

Kjøttet smaker i seg selv så mye, at du ikke trenger noe særlig krydder i denne kjøttsausen. Foto: Huslig.no

100 g svinekjøtt
100 g oksekjøtt
100 g røkt skinke
100 g kyllinglever
50 g bacon med rikelig fett
1 gulrot
1 løk
1 gren stangselleri
1 ts tørket oregano
2 ss smør
2 ss tomatpuré
2,5 dl kjøttbuljong
Salt
Pepper

Finhakk grønnsakkene så de blander seg lett med kjøttfarsen. Foto: Huslig.no

TIPS: Kjøttkvern er kanskje ikke det som er aller mest i bruk på kjøkkenet – men det er handy å ha, enten du skal lage lasagne eller gourmetburger. Denne manuelle kvernen er et rimelig og praktisk alternativ for å få jobben gjort.

Mal svinekjøtt, oksekjøtt, bacon og skinke til en kjøttfarse. Finhakk grønsakene til bittesmå biter.

Varm et par ss smør i en gryte med god bunn (vi bruker den trauste støpejernsgryten til dette) og fres grønnsakene i et par minutter. Pass på å ikke svi dem. Ha i kjøttfarsen, og rør tomatpuré og oregano godt inn før du tilsetter kjøttbuljongen.

La blandingen putre på svak varme i cirka 20 minutter mens du lager bechamelsaus.

Like før sausen er klar, skjærer du kyllingleveren i små terninger og har i sausen. Smak til med litt salt og pepper.

TIPS: Støpejernsgryter er en av de virkelig anvendelige arbeidshestene på kjøkkenet. De er energieffektive, og suverene til å holde på varmen. Denne 4L-gryten fra Fiskars har avtakbart treunderlag av finsk bjørk. Tåler ovn på opptil 250 grader (bare husk å ta bort underlaget først).

Bechamelsaus

2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl melk (gjerne helmelk)
En klype muskatnøtt
En liten klype salt

Smelt smøret og rør hvetemelet godt inn. Ha i melk, og kok opp under omrøring. La sausen putre forsiktig på svak varme i 10 minutter. Smak til med muskatnøtt og salt like før sausen er ferdig.

Garnityr

150 g nyrevet parmesan (pluss litt til servering)

TIPS: Et rustikt middagsservise i 24 deler skaper et lite Italia hjemme.


Legg pastaplater, kjøttsaus, bechamelsaus og parmesan lagvis i formen. Du skal avslutte med bechamelsaus med parmesan.

Fordel noen små klatter (ca 3 ss totalt) med smør over dette.

Sett i ovnen på 200 grader i 30 minutter. Lasagnen skal være gyllenbrun. Steketid kan variere litt fra ovn til ovn, så hold øye med retten når steketiden nærmer seg slutten.

Server gjerne med en deilig grønn salat med tomater, focaccia og selvfølgelig – nyrevet parmesan på toppen.

Flere oppskrifter:
Fish & Chips: Så enkelt lager du det
Lun aubergingrateng
Superenkel stangselleri- og gulrotsuppe
Prøv en saftig og frisk marokkansk kjøttbolle-tagine med sitron og oliven

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,198FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel