tirsdag, juni 28, 2022

Prøv en saftig og frisk marokkansk kjøttbolle-tagine med sitron og oliven

Populært

Denne saftige og friske gryten smaker nydelig, sommer som vinter. Dessuten er den kalorifattig! En porsjon inneholder rundt 390 kalorier.

Det finnes egne tagine-gryter, men om du ikke har det går det fint med en vanlig gryte også. Huslig bruker selv en av de stødige støpejernsklassikerne fra Le Creuset.

Oppskriften er beregnet på fire personer, men av erfaring vet vi det er fort at middagsgjestene gjerne kan tenke seg en ekstra porsjon, så dersom dere er fire voksne som liker mat i middagsselskapet kan du gjerne gange opp til seks porsjoner.

Ingredienser

3 løk
500 g lammekjøttdeig
1 sitron (både skall og saft skal brukes)
1 ts spisskummen
1 ts kanel
En klype cayennepepper
En god håndfull bladpersille
2 ss olivenolje
Ingefær (omtrent på størrelse med en tommeltott)
1 rød chili
En klype safran-tråder
2,5 dl lammekraft – dette kan være vanskelig å få tak i, bruk alternativt kyllingkraft
1 ss tomatpuré
100 g svart kalamata oliven uten stein
En håndfull hakket koriander

couscous eller ferskt brød til servering

TIPS: En god stekepanne er en uunnværlig assistent på kjøkkenet. Smeg har non-stick-stekepanner for designentusiastene. Demeyere-stekepannen er til begjær for både kokken og hobbykokken. Med solid bunn av rustfritt stål og aluminium i 7 lag, spres varmen jevnt i hele pannen. Den har dessuten 30 års garanti. Stekepannen var spesifikt utviklet for bruk på induksjonstopper, men virker selvfølgelig også på alle andre koketopper, og sikkerhetssystemet Controlinduc begrenser den maksimale varmen i pannen til 250 °C så man unngår at stekepannen blir overopphetet og maten blir brent. Stekepannen fra Fiskars er laget for den dagligdagse matlagingen.

Slik gjør du:

Skrell løken og kjør den i en foodprosessor til den er finhakket.

Bland lam, skallet fra sitronen, spisskummen, kanel, cayennepepper, persille og halvparten av løken i en stor bolle. (Bare bruk hendene for å kna det godt sammen).

Når kjøttfarsen, krydder, sitronskall, løk og persille er er godt blandet former du små kjøttboller. fres dem raskt i en stekepanne.

TIPS: Enten du skal hakke manuelt eller i en food-prosessor er det godt med skarpe knivblad. KitchenAid har både foodprocessor og en enklere mini-foodprocessor i lekre design og mange farger. Med et suverent startsett fra Global har du også gode kvalitetsverktøy for å hakke grønnsaker, skjære opp kjøtt eller kyllingbiter og skrelling.

Varm oljen i gryten, eller i en tagine-gryte med lokk om du har det.

Tilsett den andre halvdelen av den finhakkede løken, ingefær, chili og safran.

Stek i 5 minutter til løken er myk og begynner å få farge.

Tilsett saften fra sitronen, kraft, tomatpuré og oliven, og kok opp.

Når blandingen småputrer legger du i en og en kjøttbolle, og lar de putre under lokk i 20 minutter, vend kjøttbollene et par ganger.

Ta av lokket, tilsett koriander og la gryten småkoke uten lokk i 10 minutter til væsken har tyknet litt.

Server varm med couscous eller ferskt brød.

TIPS: Huslig bruker en tilsvarende gryte til denne og en rekke andre retter. I tillegg er det godt å ha en skikkelig sleiv som gjør at du når alt i stekepannen, kasserollen & gryten

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,195FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel