fredag, juni 14, 2024

Bak grovt havrebrød som lyser opp våte og mørke høstkvelder

Populært

Det har vært krevende å dyrke norsk mathvete i år, men havreavlingen er nesten som normal – og havre er sunt og godt for kroppen. 

– Våte og mørke høstdager kan være krevende å komme gjennom. Da vet jeg om en ting som hjelper, i alle fall litt; nærmere bestemt brødbaking. Og brødbaking hjelper på flere områder, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

Les også: De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød
Les også: To oppskrifter på franske baguetter

Opplysningskontoret for brød og korn påpeker i en pressemelding at de offentlige kostholdsrådene sier at vi bør spise grove kornprodukter hver dag, og til sammen bør vi få i oss mellom 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Det får en i seg ved for eksempel å spise fire brødskiver grovt brød daglig.

Grovt og godt brød har betydelig høyere innhold av mange viktige næringsstoffer som fiber, protein, B-vitaminer og jern enn fine brød. Skal du være snill mot kroppen din, er mer havre på menyen en god start.

Les også: Anvendelig og godt: Focaccia i langpanne
Les også: Slik blir du mett på budsjett – med sunn mat

I anledning Verdens brøddag 16. oktober tipser Nordbø om dette velsmakende og sunne grovbrødet, som passer like godt til frokost som i matpakken.

Torunn Nybø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler havrebrød. Foto: BrodogKorn.no

Grovt havrebrød

Ingredienser

Bløtlegging
6 dl vann
300 g lettkokt havregryn
150 g sammalt hvete, grov
100 g havrekli

Hoveddeig
750 g hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
4 dl skummet melk eller lettmelk
½ dl rapsolje
1 pk gjær

Vann til pensling og havregryn til pynt

Les også: Frokosten som lager seg selv mens du sover

Slik gjør du

  1. Bløtlegging: Bland sammen havregryn, sammalt hvete, havrekli og vann i en bakebolle. Elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
  2. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.
  3. Hoveddeig: Ha hvetemel, salt, sukker, melk og rapsolje i samme bakebolle. Smuldre i gjæren og elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
  4. Dekk bakebollen med plast og la den stå lunt til deigen har blitt dobbelt så stor. Ca. 45 minutter.
  5. Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg havrebrødene i to smurte 2-liters brødformer.
  6. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.
  7. Pensle havrebrødene med vann. Dryss over havregryn og snitt forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv.
  8. Stek brødene nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel