Det har vært krevende å dyrke norsk mathvete i år, men havreavlingen er nesten som normal – og havre er sunt og godt for kroppen.
– Våte og mørke høstdager kan være krevende å komme gjennom. Da vet jeg om en ting som hjelper, i alle fall litt; nærmere bestemt brødbaking. Og brødbaking hjelper på flere områder, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.
Les også: De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød
Les også: To oppskrifter på franske baguetter
Opplysningskontoret for brød og korn påpeker i en pressemelding at de offentlige kostholdsrådene sier at vi bør spise grove kornprodukter hver dag, og til sammen bør vi få i oss mellom 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Det får en i seg ved for eksempel å spise fire brødskiver grovt brød daglig.
Grovt og godt brød har betydelig høyere innhold av mange viktige næringsstoffer som fiber, protein, B-vitaminer og jern enn fine brød. Skal du være snill mot kroppen din, er mer havre på menyen en god start.
Les også: Anvendelig og godt: Focaccia i langpanne
Les også: Slik blir du mett på budsjett – med sunn mat
I anledning Verdens brøddag 16. oktober tipser Nordbø om dette velsmakende og sunne grovbrødet, som passer like godt til frokost som i matpakken.
Grovt havrebrød
Ingredienser
Bløtlegging
6 dl vann
300 g lettkokt havregryn
150 g sammalt hvete, grov
100 g havrekli
Hoveddeig
750 g hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
4 dl skummet melk eller lettmelk
½ dl rapsolje
1 pk gjær
Vann til pensling og havregryn til pynt
Les også: Frokosten som lager seg selv mens du sover
Slik gjør du
- Bløtlegging: Bland sammen havregryn, sammalt hvete, havrekli og vann i en bakebolle. Elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
- Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.
- Hoveddeig: Ha hvetemel, salt, sukker, melk og rapsolje i samme bakebolle. Smuldre i gjæren og elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
- Dekk bakebollen med plast og la den stå lunt til deigen har blitt dobbelt så stor. Ca. 45 minutter.
- Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg havrebrødene i to smurte 2-liters brødformer.
- Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.
- Pensle havrebrødene med vann. Dryss over havregryn og snitt forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv.
- Stek brødene nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.