tirsdag, april 16, 2024

Familiebedriften i Egersund destillerer gin av folks gamle juletrær

Populært

Berentsen Brygghus startet i 1895, da seilskutekapteinen Wilhelm Berentsen gikk i land og startet pensjonstilværelsen. Det opprinnelige navnet var Egersunds Mineralvandfabrikk.

selskapets hjemmesider kan vi lese at det begynte i det små – med et kaffebrenneri og nøkternt produksjonsutstyr for å fremstille leskedrikk. Men det gikk ikke lange tiden før den pensjonerte kapteinen måtte utvide produksjonskapasiteten som opprinnelig var 5.000 flasker leskedrikker i året.

I dag er det fjerde og femte generasjon Berentsen som driver familiebedriften. Sortimentet er fortsatt øl, brus, eplemost, tonic, ferdigdrinker og cider – og i 2018 utvidet de også med destilleringsutstyr for å lage skotsk-inspirert norsk whisky, norsk gin og akevitt. 

De har flere typer gin, men den kanskje mest unike er «Juletre Gin». I 2022 laget de 1900 flasker av sorten, og ble utsolgt på kun et par uker. I år er interessen enda større.

Hvem tar ansvar i heimen for å få levert juletreet til oss på lørdag mellom 14-16? 🤩Du kan kjøre det 🚗, bære det…

Posted by Berentsens Brygghus AS on Thursday, January 5, 2023

Da idéen kom om å smakstilsette gin med barnåler fra juletrær hadde de ikke ventet stor respons. De gikk ut og lurte på om noen hadde brukte juletrær til overs som de kunne få til produksjonen. Det var det!

– Det engasjerte voldsomt, og vi fikk inn 135 trær. Folk ringte oss fra Oslo og Trondheim og lurte på hvor de kunne levere inn trærne sine, sier Fred Berentsen i et intervju med nettstedet Godt.no.

– Folk syntes det var utrolig kjekt å kunne gi treet et nytt liv etter døden, og det var jo det som trigget oss også. Vi får muligheten til å utnytte ressursene som er så flotte: Trærne har vokst i mange år og blitt passet på og stelt av juletreselgere. Det er så synd at de bare skal kastes, sier han til nettstedet.

I år er folk enda ivrigere, og destilleriet får juletrær tilsendt fra alle landsdeler.

Trærne de bruker må tørkes, og så må barnålene som ikke faller av plukkes av for hånd. Deretter vaskes og tørkes nålene, før de destiller prøver for å sjekke at kvaliteten er som den skal.

– Så skal barnålene legges i en maserasjon, altså at de legges i en blanding med andre urter og krydre som passer godt i juletregin. Så skal blandingen ligge i brennevinet en stund, før det destilleres, forklarer Berentsen til Godt.no

Juletreinnsamling 2023!

Posted by Berentsens Brygghus AS on Saturday, January 7, 2023

Nettstedet Altomgin.no forklarer at gin er sprit smaksatt med einebær. Det eneste som er lovfestet er at gin må inneholde einebær og at gin produsert i EU må ha et alkoholinnhold på minimum 37,5%. Gin produsert i USA må ha minimum 40%.

De forklarer at det i tillegg til einebær gjerne brukes sitronskall, appelsinskall, eller limeskall som smakstilsetning. Koriander, kvann, anis og lakrisrot er også vanlige ingredienser. Av mer sjeldne ingredienser er bjørkeblader, tyttebær, nyperoser, elefantbæsj og juletrær.

Alt Om Gin forklarer at gin som det meste annet er avhengig av kvaliteten på ingrediensene. Dessuten er ginen prisgitt kvaliteten på produksjonsutstyret, samt kreativiteten og kunnskapen til de menneskene som er involvert i å skape en gin. 

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel