lørdag, april 20, 2024

Renessanse for Juleroser

Populært

Helleborus er en av naturens vinterjuveler. Dette er en av de riktig gamle juleblomstene våre, og nå har den fått sin renessanse.

Når vinteren setter inn med sine iskalde dager og snøkledde landskap, finnes en liten skatt i form av vakre juleroser. Disse hardføre og vakre blomstene har blitt en symbolsk del av juletiden.

Helleborus niger er den vanligste med kremfargede blomster, forteller Floriss i en presemelding der de presenterer sitt utvalg at årets juleblomster. Men det finnes også juleroser i andre farger: Helleborus orientalis har rødlilla blomster. I tillegg finnes det varianter med mer grønnaktige blomster og rosatoner. 

Tidligere brukt i naturmedisin

Julerosen er en plante som har røtter som går tilbake til gamle tider. Den ble opprinnelig dyrket i det gamle Hellas og Roma og var en plante som ble forbundet med helbredelse og beskyttelse.

Juleroser finnes i flere farger, men hvit er det mest vanlige. Foto: Pixabay

Navnet «Helleborus» stammer fra det greske ordet «hellein,» som betyr å drepe, og «bora,» som betyr mat. Dette navnet refererer til plantens bruk i medisinsk praksis, selv om noen av dens deler er giftige og må behandles med forsiktighet. Har du små barn eller glupske hunder i hus er det kanskje lurt å finne en annen julefavoritt.

På grunn av sin giftighet brukes ikke urten lenger i vanlig urtemedisin. Urtekilden kan imidlertid fortelle at den i tidligere tider ble anvendt mot forstoppelse, innvollsorm og uteblitt menstruasjon – og til og med til demonutdrivelse (!).

Det homeopatiske middelet Helleborus brukes ved oppsvulmet hjernevev, akutte nervøse lidelser, forvirring, glemsomhet, dårlig konsentrasjon, dorskhet, depresjoner, hodepine, migrene, fordøyelsesproblemer som akutt diaré, nyrebetennelse, uteblitt menstruasjon, tilbøyelighet til besvimelse og svakt hjerte med ødemer.

Hardfør og allsidig

I dag er julerosen en populær plante i hager over hele verden. Det er en flerårig plante som tilhører ranunkelfamilien, og den trives best i kalkholdig jord.

Julerosen er hardfør mot kulde, så du kan pynte opp inngangspartiet med denne vakre blomsten, selv når det er kuldegrader. Den er også vakker som borddekorasjon.

Julerose tåler temperaturer helt ned til 5-6 minusgrader, og egner seg derfor som vakker dekorasjon på trappen. Foto: Pixabay

Om du vil starte å pynte litt tidlig, er julerosen et godt valg: Den har en lang blomstringstid som vanligvis starter i desember og varer gjennom vinteren og inn i tidlig vår.

Jesusbarnet fikk de første julerosene

Julerosen har en spesiell plass i julesymbolikken. Den anses ofte som en symbolisk blomst som representerer håp og fornyelse. I kristen tradisjon blir den noen ganger kalt «Kristusblomsten» og blir sett på som et symbol på Jesu fødsel og den lysende stjernen som viste vei for de vise menn.

Interflora kan fortelle oss mer om bakgrunnen for dette: Det er den vakre julefortellingen om en liten pike som fulgte de tre vise menn til krybben der Jesusbarnet lå. De tre vise menn brakte med seg flotte gaver til barnet. Den vesle piken ville også gjerne gi en gave, men hadde ingen ting. Hun var lei seg, trakk seg unna og gråt stille. Der tårene hennes falt til jorden, vokste det frem vakre blomster. Hun plukket dem, og gav blomstene til barnet i krybben. Det var de første julerosene. 

Stell

Dersom du ønsker disse vakre plantene i hagen din, kan du plante den om våren. Mester Grønn understreker at det imidlertid kan ta noen år før denne eviggrønne stauden blomstrer. Så dersom du vil ha vakre roser denne jula, er det varianten i potte som gjelder.  

For at Julerosen skal trives best mulig bør du vanne den moderat. Den tåler fint å tørke opp mellom hver vanning. Plasser blomsten lyst og ikke for varmt, for å få lengst mulig blomstringstid. Dersom blomsten står i potte innendørs skal den ikke gjødsles.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel