Enten du fortsatt har ferie eller du ønsker å skape feriefølelse i helgen – hva kan vel være deiligere enn å våkne til lukten av flere sommerminner?
Weber tipser om enkelte retter du kanskje aldri har tenkt over at du faktisk kan lage på grillen…
KLASSISKE PANNEKAKER
Forberedelsestid: | Grilltemperatur: | Grillmetode: | Spesialutstyr: |
30 min | 200°C | Direkte | GBS Stekepanne |
Ingredienser
Pannekaker
200 g mel
30 g sukker
1 vaniljestang
Èn klype salt
½ ts kardemomme
Revet skall av ½ sitron
3 egg
350 ml helmelk
Smør til steking
RELATERT: Her er nordmenns grillfavoritter
RELATERT: Fresh grønn tvist på grillmaten
Saus
80 g sukker
30 g smør
200 ml nybrygget, svart kaffe (nybrygget)
40 g brunt sukker
1 vaniljestang
100 g bjørnebær
50 g blåbær
50 g hakkede hasselnøtter, lett stekt
Evt. en håndfull røde engsyreblomster
Slik gjør du:
- Skjær vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Spar stangen til senere bruk.
- Bland mel, sukker, vaniljesukker, salt, kardemomme og revet sitronskall i en bolle. Tilsett melk under omrøring.
- Ha i ett egg av gangen mens du pisker. Pisk grundig. La røren stå i kjøleskapet en time.
- Forbered grillen for direkte varme, 200° C. Sett stekepannen på GBS-risten og varm den opp.
- Ha smør i stekepannen og stek pannekakene en og en, og snu dem en gang. Ha i mer smør når det trengs. Når pannekakene er ferdige, brett dem i trekanter og dekk dem til.
- Karamellisér sukkeret lett i stekepannen, ha i smør og vaniljestangen, og la smøret småkoke mens du rører. Ha i kaffe og brunt sukker og la det småkoke til sukkeret har smeltet. La karamellen reduseres litt for en tykkere konsistens.
- Legg åtte pannekaker i karamellsausen og varm opp forsiktig, snu dem en gang. Når pannekakene er varme, ha i bjørnebær og blåbær, og varm opp raskt.
- Legg pannekakene på en tallerken og dekorer pannekakene med bær og engsyreblomster, eller server dem direkte fra pannen.
- Før servering, dryss hakkede hasselnøtter over pannekakene.
RELATERT: Sommervær til helgen – Kan du grillvettreglene?
RELATERT: Burgersauser du lager på 1-2-3
FRENCH TOAST MED APRIKOSKOMPOTT
Forberedelsestid: | Grilltemperatur: | Grillmetode: | Spesialutstyr: |
20 min + 20 min tilbereding | 220°C | Direkte | Stekepanne og gryte |
Ingredienser
French toast
4 skiver toast
2 egg
2 ss melk
30 g smør (til steking)
2 ss sukker
1 ts kanel
Lønnesirup
Aprikoskompott
250 g tørkede aprikoser
4 dl vann
1½ ss sukker
2 saftige appelsiner
3 ss ferskpresset sitronsaft
Slik gjør du:
På kjøkkenet
French toast
- Rør melk og egg sammen. Snu brødskivene i blandingen, og la dem «ligge i bløt» – gjerne et par timer hvis du har tid.
- Bland sukker og kanel.
RELATERT: Her er de beste tipsene til ny grill
RELATERT: Derfor bør barna smøre matpakken sin selv
Aprikoskompott
- Kutt aprikosene i strimler, og legg dem i en gryte med vann og sukker.
- Skjær appelsinene ut i båter. Skjær ut kjøttet fra båtene langs kanten, slik at de løsner uten at skallet blir med – behold saften.
- Skjær appelsinfiletene i små stykker. Snu filetene i saft- og aprikosmosen. Smak til med sitronsaft.
Ved grillen
French toast
- Klargjør grillen til direkte, høy varme, sett stekepannen i GBS®-risten og varm opp pannen i 5 minutter. Stek brødene i smør på pannen til de er gylne.
- Dryss over med kanelsukker.
Aprikoskompott
- Sett gryten med blandingen på grillen, og kok den i omtrent 12 minutter til aprikosene blir most.
- Server toastene med lønnesirup og aprikoskompott.
Tips! Grill eventuelt brødene i en kort periode på grillristen før du legger dem i eggeblandingen, slik at de får grillmerker.
RELATERT: Caprese: Så enkelt, så godt
RELATERT: Slik velger du riktig biff
LANGTIDSHEVET BRØD
Forberedelsestid: | Grilltemperatur: | Grillmetode: | Spesialutstyr: |
12 timer (+ 45 min tilberedning) | 250°C | Direkte | GBS Gryte |
Ingredienser
5 dl vann
3 ts salt
15 g gjær
625 g hvetemel
Slik gjør du:
På kjøkkenet
- Bland vann, salt og gjær. Tilsett mel, og rør deigen sammen litt. Legg plastfolie over deigen, og la den stå ved romtemperatur i omtrent 10 timer. Hell deigen ut på et bord dekket med mel når deigen er hevet. Brett den sammen i tre ledd – først fra den ene enden til den andre.
- Legg den på et oljesmurt fat eller et bord dekket med mel, dekk til, og la den heve seg i ytterligere to timer.
RELATERT: Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren
RELATERT: Guide til sylting og safting: Koke syltetøy
Ved grillen
- Klargjør grillen til indirekte, høy varme, ca 250 °C. Forvarm gryten i grillen i omtrent 15 minutter, slik at den blir god og varm. Legg deigen over i den varme gryten. Sett lokket på gryten, og legg lokket på grillen.
- Bak deigen i 30 minutter med lokk, og deretter 15 minutter uten lokk.
SPANSK POTETOMELETT
Forberedelsestid: | Tilberedning: | Grillmetode: | Spesialutstyr: |
10 min | 20 min | 50/50 | – |
Ingredienser
1⁄2 kg kokte poteter
1 løk
2 røde bakte paprikaer
1 dl fløte
1 dl melk
5 egg
Salt og peppe
Smør
Slik gjør du:
På kjøkkenet
- Skjær potetene i mindre terninger. Skrell løkene og skjær dem i små terninger. Skjær paprikaene i strimler. Pisk fløte, melk, egg, salt og pepper.
Relatert: Lun aubergingrateng
Relatert: Frisk, lett og sommerlig potetsalat
- Ved grillen
- Gjør grillen klar til 50/50-grillmetoden. Hvis du bruker en kullgrill, bruker du det som tilsvarer én grillstarter med klargjorte briketter. Sett pannen på grillen ved direkte varme, og stek løken mør i litt smør. Tilsett poteter og paprika, og la det grille i en kort periode. Hell deretter eggemassen over, flytt pannen over på direkte varme og legg lokket på grillen. Grill omeletten til den er fast, og server den umiddelbart. Dette tar cirka 20 minutter.
Oppskrifter fra: Weber