fredag, juni 14, 2024

Knollen som er bra for kropp, hode og klode.

Populært

Knollselleri er på full fart tilbake på middagsbordet.

– Selleriroten er en av mine favoritter! Denne knudrete lille knollen er fullpakket med næringsinnhold som er godt for immunforsvaret ditt. Det er en av de mest anvendelige rotgrønnsakene vi har og den er god som både hovedrett og tilbehør, forteller kokk og matansvarlig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.  

Toril Gulbrandsen legger til at knollselleri er ekstra lurt å bruke i middager nå på vinteren.

Les også: Matpakker som frister
Les også: Oppbevarer du frukt og grønnsaker riktig?

– I tillegg til at den har god smak og er næringsrik, inneholder den mye vitamin C og folat som er bra for et styrket immunforsvar, sier hun.   

Grønnsakenes «stygge andunge» og kokkenes favoritt 

Selleriroten er stor, knollformet, knudret, vortelignende med grønn til lysebrun rot med sprøtt hvitt og perfekt, elfenbensfarget fruktkjøtt, og det er her «svanen» viser seg – på innsiden.  

Les også: Nordisk lakse-sashimi
Les også: Tray bake – sunn og enkel middag på et brett

Denne fantastiske grønnsaken briljerer på kjøkkenet da den er både fyldig, dyp, søt, nøtteaktig, krydret, røff og elegant på samme tid. Selleriroten er et stolt medlem av «de fire store» basisgrønnsakene sammen med gulrot, purre og løk.   

Planten har lavt energi- og fettinnhold og er fullpakket med god næring somkalium, kostfiber, fosfor og kobber. Folat er et B-vitamin som reduserer tretthet og utmattelse samtidig som den beskytter kroppen din og holder deg frisk – i likhet med vitamin C, mens kostfiber gir gladere mager og bedre fordøyelse.  

5 fakta du kanskje ikke visste om «Hipster»-knollen 

  1. Selleriroten kommer trolig fra Middelhavslandene. Homer nevner sellerirot i det episke diktverket «Odysseen» cirka 720 f.Kr under navnet selinon, og det er her navnet selleri kommer fra.  
  2. Tidligere var sellerirot og stangselleri en og samme, men på 1600- og tidlig 1700-tallet ble flere forskjellige sorter dyrket. Nå har vi varianter som: Vill selleri, stangselleri/ stilkselleri, knollselleri/sellerirot og bladselleri.  
  3. Knollselleri er bra for det kardiovaskulære systemet. Planten har en gunstig effekt på nervesystemet og lindrer stress.  
  4. Den kan oppbevares i 6 til 8 måneder hvis den lagres mellom 0 og 5 °C. Godt for klimaet og godt for magen din i vintermånedene.  
  5. Alt kan spises – både bladene og stilken.   

Les også: To oppskrifter på franske baguetter
Les også: Rødbeter i mange fasonger – som snacks, lunsj og middag

Sellerirotpuré

Denne sellerirotpuréen har vi funnet på Meny, og den er velsmakende tilbehør til både kjøtt og fisk.

600 g sellerirot
6 dl melk , gjerne helmelk
2 ss smør
salt etter smak
pepper etter smak
frisk persille , hakket

Skjær av skallet på selleriroten og del den i ganske grove biter.

Ha i en kjele sammen med melk og kok opp. La koke under omrøring til mesteparten av væsken har fordampet og selleriroten er mør. Dekk til med et ikke tett lokk. Du kan evt legge over et bakeark.

Les også: 10 ting du neppe visste om egg
Les også: De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød

Kjør selleriroten til en puré med stavmikser og bland inn smør. Smak til med salt og pepper. Server.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel