torsdag, mai 23, 2024

To oppskrifter på franske baguetter

Populært

Baguette er nydelig både som niste og til helgefrokosten. Skal du ha reker en kveld er baguetter perfekt til det også. Du kan også spise dem alene som snacks – dypp brødet i balsamico og olivenolje og du har et sunt alternativ til potetgull.

Vi har funnet to gode oppskrifter. Den ene er fra den kjente franske bakeren Eric Kayser. Dersom du er surdeigsetusiast og en habil hobbybaker er hans nydelige surdeigsbaguetter absolutt noe vi anbfaler deg å prøve.

Har du ennå ikke kastet deg på surdeigs-trenden, trenger du ikke fortvile: Vi har også en enkel oppskrift fra Opplysningskontoret for brød og korn, som alle vil lykkes med.

Éric Kaysers surdeigsbaguetter (3 stykk)

Dersom du er surdeigsentusiast kan du gi deg i kast med denne oppskriften fra den franske bakeren Éric Kayser.

I Paris finner du bakeriene hans stort sett over hele byen. Da han startet sitt første utsalg tidlig på 1990-tallet var det ikke mange som trodde kvalitetsbrød skulle gjøre comeback. Men i dag har bakerikjeden hans som er kjent for fantastiske brød og bakevarer utsalg over hele verden.

500 g hvetemel
100 g surdeig
330 g vann
9 g salt
4g gjær

Elt mel og vann i noen minutter. Dersom du bruker kjøkkenmaskin, så elt i ca. 4 minutter på langsom hastighet. Da oppnår du noe som kalles autolyse.

La deigen hvile i 1 time under et kjøkkenhåndkle.

Tilsett fersk gjær, salt og surdeig, og elt i 6 til 7 minutter før deigen igjen får hvile under et kjøkkenhåndkle.

Ta temperaturen på deigen – for å få god gjæring må den være rundt 23-24° C.
La den få hvile og gjære seg i en time.

Eric Kayser, skjermdump: YouTube

Del deigen i 3 og form til små kuler.

La deigen stå i nye 30 minutter.

Ha på litt mel, strekk deigen, og rull til en baguette-form.

Legg til heving under en klut i to timer. Snitt baguettene (skjær tre kutt på skrått tvers over baguettens overflate)

Ha vann i stekovnen rett før du setter inn baguettene. Det vil gi mye damp. Stek i 22-23 minutter på 250°C.

TIPS: En god kjøkkenmaskin gjør de aller fleste oppgavene på kjøkkenet betydelig mye enklere. Kenwood har lenge vært «gullstandarden» innen multimaskiner på kjøkkenet. De har flere ulike modeller. KitchenAid har også blitt stadig mer populær.

Enkel baguette (5 stykk)

Denne oppskriften fra Opplysningskontoret for brød og korn er mye enklere, men smaker fantastisk. Alle kan få den til, og du trenger ikke surdeig.

1 kg hvetemel
1 ss havsalt
7 ½ dl vann
½ pk gjær
vann til pensling
mel til pynt

Bland alle ingrediensene, men spar 1 dl vann til senere. Elt deigen godt, gjerne med en kjøkkenmaskin.

Når deigen er nesten ferdig, tilsetter du den siste desiliteren med vann, litt etter litt. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og har en blank overflate.

Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, 1–2 timer.

Ta deigen ut på lett melet bakebord. Del den i 5 like store emner. Trill til runde og jevne boller. Dekk bollene med plast og la dem stå lunt i 30 minutter.

TIPS: Bosch har også markert seg med mulitverktøy. Denne foodprosessoren er betydelig mye rimeligere enn alternativene fra Kewood og Kitchen Aid, men den gjør de aller fleste oppgavene. For å lage baguetter trenger du dessuten også bakeboller – vi elsker settet med 9 ulike multifunksjondeler fra Joseph Joseph. Og du må selvfølgelig også ha en skarp og god kniv for å snitte deigen og senere dele opp baguettene…

Form bollene til avlange bagetter. Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk bagettene med et klede, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Pensle bagettene med vann og dryss på mel. Snitt dem med en skarp kniv.

Stek bagettene midt i ovnen ved 220 °C i 15–20 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel