torsdag, mai 23, 2024

De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød

Populært

Snart er det FNs matsvinndag. Her er fem gode tips for å unngå at brødet går i søpla.

29. september arrangerer FN den internasjonale dagen mot matsvinn. Dagen arrangeres for å gjøre folk bevisste på hvordan mindre matsvinn kan redusere fattigdom og sult, og bekjempe klimaendringene.

En som er engasjert i spørsmålet om matsvinn er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø:

– Mange kaster mye mat, men samtidig er det sånn at vi gjerne vil kaste mindre. I en undersøkelse vi gjennomførte i fjor, svarte 65 % at de det siste året enten har gjort noe for å redusere matsvinnet eller ønsker å gjøre en innsats for å kaste mindre mat, sier hun i en pressemelding.

Altså er det slik at vi vil, men får det ikke til. Derfor har Nordbø satt sammen en liste til FNs matsvinndag som skal hjelpe oss å redusere matsvinn av brød.

1. Oppbevar brødet riktig

Et riktig oppbevart brød varer lenger. Kort fortalt: Dersom du vil ha myk skorpe, bør du ha brødet i en tett plastpose. Dersom du ønsker at skorpen skal være sprø, oppbevares brødet best uten emballasje, med snittflaten ned på for eksempel en kjøkkenbenk.

– Husk også at brød oppbevares best i romtemperatur, ikke i kjøleskap, sier Nordbø.

2. Skjær i skiver og frys ned

Oppbevaring av brødet avhenger også av hvor stor husstanden din er. Bor du alene, kan et godt tips være å skjære brødet i skiver før du fryser det ned. Da kan du ta opp et par skiver av gangen og tine i brødristeren. Slik har du alltid ferskt brød tilgjengelig.

3. Lag ostesmørbrød av gamle brødrester

Selv om man er flink til å oppbevare brødet riktig, skjer det innimellom at man ikke får spist opp brødet før det har blitt litt tørt. Men selv om brødet har blitt tørt, behøver det ikke bety at det bør kastes.

– Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester. Til og med retter som nesten er bedre med tørt brød enn ferskt! Skal du redusere matsvinn av brød ved å spise restene til middag, er for eksempel ostesmørbrød en klassiker, sier Nordbø.

4. Bruk brød i dessert

Kampen mot brødsvinn handler like mye om vår fantasi og vilje til å bruke brød som har blitt tørt på andre måter enn til brødskiver.

Brødrester kan nemlig enkelt få nytt liv som dessert. For eksempel er arme riddere og tilslørte bondepiker gode retter for å redusere matsvinnet av brød.

Brødpudding er også en god gammel slager av en dessert som aldri bør glemmes – så utrolig god og så lett å lage. En brødpudding er både smakfullt og smart.

5. Resirkuler brød

Brød kan resirkuleres. Det er en perfekt måte å bruke opp brødrestene på. Noen skiver brød smuldret opp og tilsatt i ny deig eller røre bidrar både til mindre matsvinn og ny, god mat.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel