torsdag, august 18, 2022

Slik tar du vare på kjøkkenknivene dine

Populært

Victorinox er kjent for å produsere de originale Swiss Army-knivene. De leverer ikke bare sine berømte kniver til den sveitsiske hæren, men også kvalitetskniver og verktøy for hverdag og fritid – enten det er til gourmetkjøkkenet eller i hagen.

Knivprodusenten har en rekke tips til hvordan man skal ta vare på knivene de lager. Det er solide kniver som med rett pleie og stell varer livet ut.

Grand Maître-serien med smidde kniver tilbyr god kvalitet og tidløs eleganse som imponerer både amatøren og den profesjonelle kokken.

Les også: Du har sannsynligvis gjort det feil hele livet – Gordon Ramsey viser hvordan du effektivt kutter løk

Knivene er smidd i ett stykke, noe som gjør at overgangen fra blad til håndtak er fin og gir riktig vek. Du har full kontroll og presisjon i bruken.

Knivene er laget av rustfritt, herdet stål med høyt karboninnhold, som gir en enestående skarphet og holdbarhet.

Les også: Slik rengjør du skjærebrettet ditt

Håndtak er laget i modifisert lønnetre eller POM (Polyoxymethylene) som bøyes for å ligge perfekt i hånden under bruk.

De elegante trehåndtakene er av høy kvalitet og garanterer et komfortabelt og sikkert grep. Produksjonen av modifisert lønnetre er en miljøvennlig og faktisk også patentert prosess, som øker treets holdbarhet og hardhet og sikrer dens rike brune farge.

Fra den lille sveitsiske landsbyen Ibach har Victorinox produsert høykvalitets kniver side 1897.

Slik tar du vare på knivene dine:

Den beste måten å rengjøre kniven på er å skylle den under rennende vann rett etter bruk. Gni bladene med fingrene, uten å være borti den skarpe eggen. Dersom du bruker en klut eller en svamp må du passe på at de er rene så de ikke riper opp bladet.

Det er viktig å rengjøre kniven hurtig så ikke salt eller syreholdig mat kan sette flekker på bladet.

Anbefaler håndvask

Alle husholdningskniver fra Victorinox med syntetiske håndtak tåler oppvaskmaskin. De anbefaler imidlertid at du vasker alle store kniver for hånd, uansett om de har tre eller syntetiske skaft.

Les også: Slik fjerner du rust fra stekepanna

Grunnen til dette er at hvis den ikke plasseres forsiktig, kan en stor kniv skade bestikkurven, noe som i seg selv kan forårsake korrosjon. Håndvask kan også bidra til å holde knivene skarpere lenger, siden prosessen er mer skånsom mot bladet.

Men hvis du likevel går for oppvaskmaskin, anbefales du å skylle bladet først og sørge for at knivene i bestikkurven ikke berører andre metallgjenstander. Dermed unngår du at knivene blir skadet av andre redskaper eller bestikk.

Ved maskinvask må du også være obs på at for mye eller for sterkt vaskemiddel kan forårsake flekker på bladet. Hvis du ser at oppvaskmaskinen ikke rengjør knivene grundig, bør du skifte vaskemiddel.

Ikke la bladet lufttørke

Ikke la knivene lufttørke, da dette kan føre til kalkflekker på bladet.

Les også: 7 ting du ikke bør ha i oppvaskmaskinen

Bruk i stedet et bomulls- eller linhåndkle til å tørke kniven umiddelbart etter vask. Sørg for at håndkleet ditt er rent for ikke å ripe eller skade bladet.

Ta vare på treskaft

Kniver med treskaft trenger litt annen behandling og bør definitivt ikke vaskes i oppvaskmaskinen.

Når du vasker dem under springen, prøv å sørge for at håndtaket ikke blir for vått. Faktisk er det best å rengjøre håndtaket med en fuktig klut.

Les også: En støpejernsgryte kan vare livet ut – om du følger disse tipsene

Unngå ekstreme temperaturer, høy fuktighet og sterke rengjøringsmidler.

Du bør også behandle håndtaket med matolje nå og da. Dette både for å hindre at fuktighet kommer inn i håndtaket, men også for å friske opp dets naturlige farge.

Du kan bruke både raps- eller linfrøolje, og Victorinox anbefaler en kaldpresset olje som ikke tetter treets fine porer og trekker bedre inn i treet.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel