torsdag, mai 23, 2024

9 ting å høstsjekke på huset

Populært

Eier du bolig eller hytte, er det viktig å ha oversikt over bygningsmassen – spesielt når vinteren kommer. 

Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), har laget en sjekkliste over hva du må ha kontroll på før snøen faller og kamuflerer problemene.

Vi er rutinemessig flinke på å ta en titt på huset om våren. Snøen har smeltet vekk, og det er på tide å se om huset har tatt skade av å stå utendørs i vinterkulda. Like flinke bør vi være nå på høsten.

Ta med deg ektefelle eller samboer, barn og hund, og bruk noen timer utendørs i helgen. Det er nå du kan spare penger på å forebygge skader.

1. Taket

Med snø og is kan det komme mye belastning på taket. Se nøye etter takstein og beslag med sprekker og skader, og ta en ekstra titt rundt pipe og takvinduer. Børst vekk mose, og sjekk at snøfangere sitter godt fast.

Ser du skader i takstein, shingel og beslag, er dette et godt tidspunkt å utbedre på. Vann kan trenge ned i disse sprekkene, noe som kan gi lekkasjer – men du kan også oppleve at denne fuktigheten fryser og man får frostspreng. 

Les også: Slik kan hagearbeid forebygge skader på huset

2. Vegg og fasade

Om du har uregelmessigheter eller skader i fasaden, som blæring, flassing, avskalling av maling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen, er det tegn på at noe bør gjøres så snart været tillater det. 

Vann er som skadedyr for veggen, så her er det viktig å utbedre feil når man ser dem.  Rekker du ikke å male før vinteren kommer, er det smart å påføre et strøk impregneringsolje på sprekkene, og heller ta flekkbehandlingen til våren.

Les også: Slik reparerer du småskader i malingen på fasaden

3. Takrenner og nedløp

Takrenner må renses for løv og bøss, slik at de fungerer optimalt.

– Hvis takrennen er tett av løv og skit, renner hverken regn eller vann fra snøsmeltingen vekk. Takrennen vil kunne flomme over eller fryse i stykker. Begge fører til at vannet renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Vann i slike mengder på et konsentrert sted på fasaden vil kunne gi store fukt- og frostskader på veggen, forklarer teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

Les også: Tette takrenner kan bli dyrt: Slik renser du takrenna på en trygg måte

4. Dør og vindu

Når vi har kontroll på at vegger og tak holder tett, er det viktig å dobbeltsjekke at ytterdører og vindu holder samme standard. 

Opplever du mye trekk kan du forsøke å bytte ut den gamle tetningslisten. Å ta i bruk den gamle skikken med vintergardiner, altså tykkere og fôrede gardiner, kan være til god hjelp innendørs hvis vinduene trekker og er dårlig isolerte.  

Aktuelt: Pass på – nå vil de inn til deg

5. Utekran

Steng utekranen og tøm den for vann.

I dag er de fleste utekraner montert med fall. Når kranen «spytter» selv etter man tror man har vridd om godt nok, er dette mekanismen som gjør at kranen tømmer seg selv. Dette gjør kranen mer frostsikker, men fører også med seg potensiale for skade; når kranen tømmer seg er det vanlig å tro at den ikke er skrudd ordentlig igjen, og mange overstrammer uten å tenke over det. Dette kan skade fjæra inne i kranen.

Les også: Fem ting rørleggeren alltid gjør hjemme som du også burde gjøre

6. Utemøbler og grill

Hagemøbler som ikke skal brukes før neste vår, bør vaskes, tørkes og gjerne overflatebehandles. Det gjelder både tre- og plastmøbler; maling, olje eller annen impregnering vil sørge for at møblene er klare til bruk neste år. Grillen bør renses for fett og salt.

Har du ikke plass i bod eller garasje kan møblene stå ute, men da dekket til av en presenning ment for denne bruken. Det er kanskje praktisk å stable dette inn mot husveggen, men da kan snø og is fanges tett på veggen bak presenningen, og føre til vannskader når det smelter.

Les også: Ekspert-tips: Slik vedlikeholder du utemøblene

7. Impregnere naturstein

Har du steinheller eller andre hageelementer av naturstein kan det være en fordel å få impregnert disse nå.

Selv om steinen er hard, har mange steintyper en porøs overflate det kan trenge fukt inn i, og er du uheldig får du frostspreng.

8. Markiser og parasoller

Nå er også et godt tidspunkt å vaske og impregnere solskjermingen. Gode markiser er en investering, og de må vedlikeholdes for å holde i mange år.

Rengjør med et egnet vaskemiddel, og la det tørke godt. Du kan også vurdere å impregnere tekstilet, før du ruller inn eller pakker bort.

9: Rydd i boden

Avslutningsvis bør du ta en ekstra titt i boden eller garasjen, når du er der inne og stabler inn grill og utemøbler som skal vinterlagres.

Ser du flasker med kjemikalier eller malingsspann, er det en fordel å få disse inn i romtemperatur, hvis boden ikke allerede har dette, da ikke alle tåler å bli fryst i kulda. Sprukne beholdere med kjemikalier er en uheldig overraskelse når de begynner å smelte igjen.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel