torsdag, juli 18, 2024

7 ting du ikke bør ha i oppvaskmaskinen

Populært

Det er langt fra alt du bør putte i oppvaskmaskinen – noe av det man fristes til å sette inn kan bli skadet av oppvasken. Og enkelte ting kan til og med gjøre skade på andre ting du vasker.

Det er ikke alle typer bestikk, glass, tallerkener og kjøkkenutstyr som bør vaskes i oppvaskmaskinen. Bolius rengjøringsekspert, fru Green, har fortalt den danske avisen Extra Bladet hvilke sju ting man bør være forsiktig med å ha i oppvaskmaskinen.

Aluminiumsredskaper

F.eks hvitløkspresser, sil, sil og eggedeler – Aluminium er et mykt metall der overflaten korroderer (oppløses) når det kommer i forbindelse med alkaliske oppvaskmidler i vaskemaskinen. De løste aluminiumpartiklene kan sette seg på innsiden av maskinen og skape flekker på andre ting du vasker.

Les også: Ekspertenes tips til skinnende rene vinduer

Bestikk i rustfritt stål

Ifølge Fru Grøn vil det kunne dannes flyverust om redskaper av mindre robuste typer rustfritt stål kommer i kontakt med matrester med salt, syrer eller med aluminium.

Stekepanner og gryter

Stekepanner av kobber, støpejern eller med slipt overflate kan endre utseende når de vaskes i maskin. Sjansen for flyverust øker også, og da kan de bli dårligere bruksgjenstander.

Les også: Tre smarte tips for å finne ut hva du skal beholde når du rydder

Porselen uten glasur

Malte eller forgylte kopper og tallerkener som ikke har glasur over dekorasjonene kan endre farge ved vask i oppvaskmaskin. Extra Bladet skriver, at dersom du har håndmalt porselen så har det har sjelden overglasur, og vil til slutt miste farge og glans av maskinvask.

Fint glass

Krystallglass og flere håndblåste glass kan bli skjøre og matte av vask i oppvaskmaskinen. De kan rett og slett få det som kalles «glasspest». Glasspest er ifølge Illustrert Vitenskap mikroskopiske defekter eller revner i overflaten av glass. Defektene gjør glasset hvitaktig og tåkete. Eldre glass er mest sårbare overfor glasspest.

Les også: Forskning: Derfor må du aldri vaske matbokser i oppvaskmaskinen!

Om du likevel velger å vaske de pene glassene i maskinen, er rådet fra Hadeland Glassverk å aldri vaske dem på mer enn 55 grader, og helst max 50 grader. Bruk også et skånsomt glassprogram.

Kjøkkenutstyr i tre

Treredskaper kan absorbere vann og sprekke under tørking. Aller mest problematisk er sammensatte ting, som f.eks. Kniver med trehåndtak. Sleiver, slikkepotter og bambusskjærebrett tåler vanligvis oppvaskmaskinen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel