fredag, juni 14, 2024

Steng vannet før frosten kommer

Populært

Nå er vinteren like om hjørnet. Med noen enkle grep unngår du kostbare frost- og vannskader på rør og interiør.

Antall vannskader i norske boliger øker. Mange av skadene oppstår i forbindelse med den første frosten. Årlig utbetaler forsikringsselskapene nå rundt 300 millioner kroner i erstatninger bare på grunn av frostskader.

– Blir høsten og vinteren kaldere enn normalt, kan skadetallene øke betydelig, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF.

Relatert: Steng utekrana nå, unngå vannskader

Vinteren 2010 var siste gang vi hadde lengre perioder med kaldt vær. Da kostet frostskadene 1,3 milliarder kroner.

Årsaker til frostskader

Når vann fryser til is, øker volumet med ca. 10 prosent. I en lukket rørledning eller et armatur medfører dette at trykket stiger helt til den svakeste delen brister. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i bygningen og gir vannskader.

– Frostsprengning skyldes kuldegrader i kombinasjon med at vannrørene har en uheldig plassering i bygningen – for eksempel i kryperom, kalde loft, nær kuldebroer og på steder med kald trekk, forklarer Fiskum.

Relatert: Tette takrenner kan bli dyrt: Slik renser du takrenna på en trygg måte

Eldre, dårlig isolerte bygg med vannrør av kobber er mer utsatt enn nye bygg hvor vannrørene er av plast. Plastrør er også utsatt for frostsprengning, men siden de er mer elastiske enn kobber, kan rørveggen gi etter for volumøkningen uten å sprekke.

Hytter er særlig utsatt

Hytter og ubebodde hus er særlig utsatt. Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Hvis ikke isproppen som blokkerer vannrøret oppdages før den smelter, vil vannet strømme ut i hytta.

Relatert: 10 ting du må gjøre med huset før vinteren kommer

En vannskade på hytta koster normalt mer enn en vannskade i en bolig.

– Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste skader unngås, sier Fiskum.

Slik sikrer du hytter uten tilsyn

For å unngå frostsprengte rør i hytter som ikke får jevnlig tilsyn, er det viktig å huske på følgende:

  • For å være helt sikker, steng hovedvanntilførselen og sett deretter alle tappearmaturer i åpen posisjon. Hvis mulig, tøm rørene helt for vann.
  • Ikke senk temperaturen i hytta lavere enn til ca. 10 °C. Skjulte vannrør går ofte i gulv og vegger med lavere temperatur.
  • Steng lufteventiler og vindu i nærheten av vannrør.

Slik sikrer du boligen

For å unngå frostsprengte rør i hus og leiligheter, er det viktig å huske på følgende:

  • Steng lufteventiler og vindu i nærheten av vannrør. Kald trekk kan medføre frost lokalt, selv om resten av rommet har varmegrader.
  • Eldre utekraner som ikke er frostsikre og selvdrenerende må stenges og tømmes.
  • Ikke senk temperaturen lavere enn til ca. 10 °C. Skjulte vannrør går ofte i gulv, vegger og kryperom med lavere temperatur.
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel