tirsdag, november 30, 2021

En støpejernsgryte kan vare livet ut – om du følger disse tipsene

Populært

Om du renser støpejernsgryten riktig varer den hele livet. Det finnes en rekke råd om hold av støpejern. Og ikke alle er like riktige.

Det er en velkjent misoppfatning at du ikke skal vaske støpejernsgrytene dine med såpe. Men da vi sjekket rådene den eksklusive gryteprodusenten Le Creuset har for å holde støpejernsgrytene, forsvant mange av kjerringrådene så vel som mye av jobben med å gjøre dem rene!

På gryteprodusentens hjemmeside påpekes det at du alltid må avkjøle støpejernsgryten i noen minutter før du vasker den i varmt såpevann, og deretter skyller og tørker det grundig.

– Tapp aldri kaldt vann i eller på et brennvarmt produkt, og sett aldri et varmt produkt direkte ned i kaldt vann, da det kan oppstå et temperatursjokk som fører til sprekker eller annen skade på emaljen, opplyser gryteprodusenten.

Dette gjelder for alle slags gryter og kaseroller.

Dersom det er matrester igjen i pannen eller gryten, fyller du den med varmt vann og lar den stå i bløt i 15–20 minutter før du vasker den som vanlig.

For å fjerne mer gjenstridige matrester kan du bruke nylonsvamper, myke skuresvamper eller skurebørster. Du må ikke bruke gryteskrubber i metall eller harde skuremidler på støpejernsgrytene dine, da disse kan skade emaljen.

Dersom det oppstår lyse flekker og metallmerker forårsaket av metallredskaper, har gryteprodusenten et eget rengjøringsmiddel til dette, som heter «Pots & Pans».

– Regelmessig bruk av dette produktet hjelper også med å holde produktene dine gode som nye. Du kan kjøpe dette produktet hos din lokale forhandler, forteller Le Creuset.

Vent også til gryten er helt tørr før du setter den tilbake i skapet. Støpejernsgryter skal oppbevares i et tørt skap, eller et sted med gjennomtrekk der den ikke utsettes for damp og fukt.

Du kan til og med hive støpejernsgryten i oppvaskmaskinen – såfremt den ikke har trehåndtak, forteller gryteprodusenten.

– Alle produkter med integrerte håndtak i støpejern, fenolhåndtak eller håndtak i rustfritt stål kan vaskes i oppvaskmaskin, forteller Le Creuset.

Dersom du vasker støpejernsgryten i oppvaskmaskin ofte, kan det imidlertid føre til at emaljen på produktet falmer over tid. Men dette hverken skader eller reduserer ytelsen til grytene dine.

LES OGSÅ:

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,199FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel