fredag, januar 28, 2022

Slik fjerner du rust fra stekepanna

Populært

Med litt ekstra omsorg varer stekepannen din lenger. Men om uhellet er ute finnes det kjerringråd for å fikse stekepanner

Fjerne rust med bakepulver

Dette trikset fant vi hos Cookingpotsnpans.com. I mangel på en rusten stekepanne har vi ikke fått testet metodene selv, men vi registrerer at også det anerkjente magasinet Architectural Digest deler disse tipsene for å fjerne rust. Og er stekepanna først rusten og ødelagt så hvorfor ikke prøve å fikse den?

Start med å skylle stekepannen med vann og rist vannet av den. Dryss bakepulver over, slik at det fester seg til de fuktige områdene. Pass på at bakepulveret dekke alle de rustke områdene.

TIPS: Med Le Creuset får du et arbeidsjern som både profesjonelle såvel som hobbykokker bruker.

La stekepannen stå i en time. Skur deretter med skuresvampen. Skyll og tørk med et håndkle.

Denne metoden er best mot mindre alvorlige rustangrep, og på tynt metall. Fordelen er at det er billig, og bakepulver er lett tilgjengelig i de fleste hjem.

Ulempen er at prosessen er lang. Det tar opptil en time før du kan begynne å fjerne rusten – og den kan være ganske gjenstridig.

Fjern rust med oppvaskmiddel og en potet

Poteter inneholder oksalsyre, som er en viktig ingrediens i mange rengjøringsprodukter. Oksalsyre løser opp rust.

Del poteten i to og ha oppvaskmiddel på den snittede overflaten.

Bruk poteten som en skuresvamp på pannen. Mens du skurer kan du se på at rusten reagerer på såpe og potet og forsvinner gradvis.

TIPS: Tefals serie Jamie Oliver Cook’s Classics er produsert i robust rustfritt stål og har et slitesterkt non stick-belegg med titanpartikler som hindrer at maten ikke svir seg og det gjør rengjøringen av pannen enda enklere.

Også denne metoden egner seg best på små og mindre alvorlige rustflekker. Det er relativt enkelt og raskt, og metoden kan brukes på all slags kjøkkenutstyr i metall der det har begynt å danne seg rust.

Men pass på å ta jobben over vasken – det kan være en temmelig grisete prosess.

Ta vare på steikepanna

Det aller lureste er å ta vare på stekepanna. Christiania Glasmagasin har fem råd for å få den til å vare så lenge som mulig:

TIPS: Christiania 1739 er Christiania Glasmagasins eget merke. Her får du kvalitet for en rimeligere penge.

  1. Ikke sett tom gryte eller stekepanne rett på høy varme. Dette vil ikke bare kunne føre til buet bunn, men kan også ødelegge belegget i panner og gryter med eksempelvis teflonbelegg.
  2. Unngå kaldt vann på varm stekepanne. Selv om det kan friste å bli ferdig med oppvasken med én gang etter måltidet er tilberedt, anbefales det ikke å skylle den varme pannen i kaldt vann da dette også kan resultere i buet bunn.
  3. Ikke bruk stålredskaper i belagte panner – bruk i stedet kjøkkenredskaper i silikon, nylon eller tre.
  4. Gjør det til en vane å alltid avkjøle både stekepanner og gryter før rengjøring. Skal du koke ut en panne, prøv å ha så varmt vann som mulig for å unngå at pannen slår seg.
  5. Når det gjelder belagte panner, vask godt både innvendig og utvendig (etter avkjøling, vel og merke) med mildt oppvaskmiddel. Smør gjerne inn produktet jevnlig med olje (bruk f.eks en nøytral matolje) for å bevare belegget. Vi anbefaler ikke å vaske noen panner i oppvaskmaskin, til tross for at noen bruksanvisninger tillater 

1,199FansLik
271FølgereFølg

Neste artikkel