lørdag, april 20, 2024

Slik blir du mett på budsjett – med sunn mat

Populært

Mange opplever en tøff tid økonomisk. Hva passer vel da bedre enn råd om hvordan du kan føle deg god mett, på budsjett? Uten at det går på helsa løs?

Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Iselin Bogstrand Sagen, advarer mot å la økonomien redusere innholdet av frukt og grønt i handlekurven. 

– Et inntak av frukt, bær og grønnsaker i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger om «5 om dagen» bidrar til å redusere risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. I tillegg vet vi at kostholdet også har mye å si for vår mentale helse, og i en tid som denne er det kanskje viktigere enn noen gang å både ta hånd om sin fysiske helse, og sin mentale helse, sier Bogstrand Sagen i en pressemelding fra OFG. 

Les også: Kål til overs etter fårikål? Slik lager du kålstuing
Les også: Knollen som er bra for kropp, hode og klode.

Kaster mat for over 10 000 kroner rett i søpla 

Beregninger fra 2020 viser at en husholdning på fire personer kaster 160 kg mat i året, noe som tilsvarer 10 000 kroner i året.  

– Med de matvareprisene vi ser nå blir nok summen langt høyere. I stedet for å bokstavelig talt kaste pengene rett i søpla, kunne mange brukt disse pengene på å dekke de stadig økende faste kostnadene, mener hun. 

Les også: Lun aubergingrateng
Les også: Stopp matsvinn med restemat – oppskrift her

– En myte at det ikke metter 

– Det er en myte at frukt og grønnsaker ikke metter. Dette er først og fremst en misoppfattelse blant dem som spiser lite frukt og grønt, mens de som spiser mye frukt og grønnsaker vet av erfaring at det metter godt, sier Bogstrand Sagen. 

Ernæringsrådgiveren forteller at 95 prosent av de som sier de lar minst halve tallerkenen bestå av frukt og/eller grønnsaker mener det metter noe eller mye. 

– Det er det høye fiberinnholdet i frukt og grønnsaker som gjør at vi får en god og langvarig metthetsfølelse, forklarer hun. 

Les også: De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød
Les også: Restemat: Lag en kjapp asiatisk klassiker med ris-restene

Rimeligere å la en større andel av tallerkenen være grønn 

Både helsen, miljøet og lommeboka har godt av frukt og grønnsaker. Det er som regel langt rimeligere per kilo enn både kjøtt og fisk.

Et sunt kosthold består også av proteinkilder, men mange kan med fordel la grønnsakene få en større plass på tallerkenen og samtidig oppnå like god metthetsfølelse. 

5 sparetips:

1. Ha alltid kål, løk, potet og gulrot tilgjengelig og bruk som basismatvarer i kostholdet. Dette er rimelige og næringsrike råvarer som kan tilberedes sammen med andre sesongvarer.

2. Ta en titt i kjøleskapet, fryseren og tørrvareskuffene før du handler, skriv handleliste og planlegg innkjøp etter hva du har fra før. Bruk opp restene. 

3. Sjekk kiloprisen – men ikke for enhver pris. Velg fortsatt næringsrike produkter, for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff. Loff metter ikke noe særlig. 

4. Ikke gå på butikken sulten, da blir impulskontrollen dårligere. 

5. Tenk at måltidene skal bestå av minst halvparten frukt og grønnsaker. Det kan både gjøre måltidet rimeligere, men det metter også godt, noe som gjør at du ikke blir like fristet til å småspise for eksempel søtsaker – som både koster penger, og gir lite nyttig næring. 

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel