lørdag, desember 9, 2023

Slik velger du riktig snøfreser

Populært

Vi bor i et land der det for store deler av befolkningen gjelder å enten sette pris på den trimmen snømåkinga gir – eller investere i snøfreser.

Mange trekker frem at størrelsen på gårdsplassen er avgjørende når du velger snøfreser. Det er for så vidt riktig – men det er ikke det eneste hensynet. Når det laver ned våt snø, eller du kommer hjem til en nedsnødd gårdsplass der varmegradene har begynt å virke, da er det ikke så dumt å ha en freser med litt mer kraft enn det du opprinnelig tenkte du hadde behov for.

Her er det du må vurdere når du velger snøfreser:

Snøfreser på belte eller hjul

Det er fordeler og ulemper med begge deler. Dersom du har mange skråniger eller en tøff bakke å frese opp, så lønner det seg nok oftest med belte. Belte-fresere er også mer skånsomme og kan klatre opp trapper. Er det ofte mye is er det lettere med en freser som har hjul – men da må du huske på å kjøpe med kjettinger til hjulene! En freser som har hjul er også mer handy å få snudd på. Du styrer den lettere, så den vil være lettere å bruke på steder der det er litt lite plass.

Motorstørrelsen avhenger jobben

Jo større plass du skal rydde – jo mer motor. Det er tommelfingerregelen. Men dersom du ikke bor akkurat der det snør som verst, så er det en vurdering på om du skal legge pengene her.

Batteri, el eller bensin?

Dersom du har tilgang på en stikkontakt ute fra hele området du skal frese, er det selvsagt ikke noe i veien for å velge en el-freser, men du kommer til å ha en ledning der. Med et batteri slipper du ledningen. Det gjør selvsagt også rekkevidden større. Men har du en stor tomt å frese så er bensin fortsatt det absolutt mest anvendelige alternativet.

Ett- vs. totrinns snøfreser

En ettrinnsmaskin både drar inn og kaster ut snøen med en og samme skovle. Totrinnsfresere har en skovle som drar inn snøen, og deretter er det et nytt hjul som kaster den ut. 2-trinns-fresere er tyngre, men er bedre egnet om du har et større område å rydde for snø.

Starthjelp

Du trenger ikke å ha hatt snøfreser for å vite at det kan være krevende å starte en motor når det er kaldt. Noen fresere har elektrisk start – enten på batteri eller som kobles til stikkontakten din ute. Det kan være kjekt å ha om det ofte er mange blå på gradestokken der du bor.

Justert utkasting

Dersom du har singel på gårdsplassen din, vil det fort komme litt singel med i snøen freseren kaster vekk. Det er ikke sikkert du ønsker deg en plen full av singel når våren kommer? Dersom det er en aktuell problemstilling så vurder fresere der du kan justere snøhuset – altså der snøen kommer ut. Hvor langt snøen faktisk kastes vil også variere etter hvor tørr eller våt snøen er. Det vil si at på de dagene der det nærmest snør sørpe, så ønsker du deg et justerbart utkast. Dersom du velger et elektrisk justerbart utkast, er dette den absolutt enkleste måten for deg å ha ordnings på hvor snøen lander.

Vedlikehold og service

Snøfreseren er en bruksmaskin som trenger litt tilsyn og muligens en og annen reparasjon underveis. Det er en husholdningsmaskin man ofte har lagt en god del penger i, og selvfølgelig ønsker lang levetid på. Derfor er det også lurt å sjekke hvordan mulighetene for service og reparasjoner er i nærområdet ditt.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel