mandag, februar 26, 2024

Sjømat i sesong i april

Populært

Med april rekker du slutten av skrei-sesongen, og den allsidige seien er å finne i fiskediskene.

Helsedirektoratets kostholdsråd sier at man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Sesongvarene

Idet vi går inn i den første vårmåneden er det færre sesongvarer fra havet enn tidligere i vinter, men det er fortsatt mye godt å velge mellom. Vi er ved slutten av skrei-sesongen for i år, og villkveite som er er helt eller delvis fredet i Norge mellom 20. desember og 31. mars samt andre flatfisker er et ypperlig valg på menyen nå.

I april er det ifølge Sesongkalenderen høysesong for skrei, torsk, kveite, sei, rødspette

Laks (oppdrett), lyr, regnbueørret, knurr, rognkjeks, grønn kråkebolle, flatøsters, krusflik, søl, havsalat, havfruehår, sukkertare, butare, blæretang, grisetang, knapptang, sagtang.

TIPS: Slik sjekker du at fisken er fersk

Tips til oppskrifter

Har du allerede funnet frem grillener Sei med urter, chili og sitrongress bakt i folie på grill en herlig smaksbombe.

Oppdrettslaksen er «alltid» i sesong, og med en god backloin av Salma-laks lager du et asiatisk festmåltid på 15 minutter: Hva med å gi sashimien en nordisk vri, og smake til med reddik, nykål eller spisskål, creme fraiche og pepperrot? En annen spennende vri med rå laks er poke-bowl fra Hawaii. Hellstrøms vri med pesto og asparges er suveren for de som foretrekker laksen varmebehandlet.

Les også: Hellstrøms beste sjømattips
Les også: Laksetartar som forrett eller snacks

Torsk er et hyppig innslag på mange middagsbord. Hva med å prøve en asiatisk vri på den? Torskens milde smak passer perfekt med de klassiske thai-smakene surt, søtt, salt og sterkt. Hvit fisk er også grunnlaget til Fish & Chips, og torsk smaker spesielt godt.

Tang og tare er en norsk eksportvare. I vårt eget kjøkken har ikke denne råvaren noen stor plass ennå, men dersom du synes det er moro å prøve nye ting, er det flere måter å anvende tang og tare.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel