Vinterstid er blåskjellene ekstra gode – hvorfor ikke ha hvitvinsdampede blåskjell som snaddermat denne helga?
Blåskjell er rik på proteiner og finnes langs hele kysten vår. Sesongen er hele året, men de er oftest best om høsten, vinteren og tidlig på våren.
Blåskjell kan dampes, brukes i den franske klassikeren Moules Frites eller has i fiskesuppe.
Relaterte saker:
Kaloribudsjett etter jul? Prøv en kjernesunn smak av Thailand
Hellstrøms beste sjømattips
Ikke kast sjømat-restene: Spar de heller for å lage denne gourmet-klassikeren
Vinteren er høysesong for skalldyr: Prøv klassikeren gratinerte kamskjell
Sjekk selvplukkede skjell
Fra våren og til utpå høsten kan man plukke skjellene selv. Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir oppdaterte råd hver uke. Midtvinters tilbys det imidlertid ikke blåskjellvarsel, så da er det tryggest å kjøpe skjellene i butikk. Alger kan nemlig lage giftstoffer som tas opp av og konsentreres i skjell og skalldyr. Spiser man skjell med høy konsentrasjon av algegifter kan man bli forgiftet. Algegifter setter ingen smak eller lukt og kan forekomme til alle årstider.
Fra mars kan du imidlertid gå inn på Matportalens blåskjellvarsel og sjekke om skjellene du har plukket er trygge. Blåskjellvarselet finnes også som app for både iOs og Android.
Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt skal være kontrollert og trygge.
Hellstrøms blåskjell
Mesterkokken Eyvind Hellstrøm har delt denne fantastiske oppskriften fra boka Hellstrøm Jr. på nettsiden sin.
Oppskriften er beregnet for fire personer, og er lettlaget – også for de av oss som ikke er like trygge på kjøkkenet som Hellstrøm.
Ingredienser
2 kg blåskjell
3 dl hvitvin eller øl
3 fedd finhakket hvitløk
4 sjalottløk (finhakket)
4 ss olivenolje
3 dl kremfløte
Salt og nykvernet pepper
Finhakket bladpersille eller kruspersille som pynt.
Slik gjør du
Legg blåskjellene i kaldt vann i vasken og børst dem rene med en stiv børste. Kast skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem, og skjell som er skadd.
Fres finhakket sjalottløk og hvitløk i olivenolje i en varm kjele. Tilsett blåskjell og hvitvin eller øl, legg på lokk, og damp til skjellene åpner seg. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg.
Ha i fløte og smak til med salt og pepper.
Pynt med friske urter og server med brød eller pommes frites.