fredag, juni 14, 2024

4 av 5 kaster mat – dette er hovedårsakene til matsvinn

Populært

4 av 10 husholdninger mener de kan spare 1000 kroner eller mer i måneden ved å planlegge matinnkjøp bedre og bruke opp restene.

– Matredding er heldigvis blitt vanligere enn for noen år siden, og det skjer mye bra, men svinn-kuttene i Norge skjer ikke raskt nok, sier kommunikasjonssjef i Too Good To Go, Lene Kallum.

Funnene er fra en undersøkelse Norstat har gjort for matredder-appen Too Good To Go er en del av rapporten «Matsvinn og Matredding», fra matredde-appen Too Good To Go. Rapporten oppsummerer utviklingen i appen i 2021. Undersøkelsen er gjennomført blant 1000 respondenter på landsbasis. 

Les også: Plastfritt med «bee wraps»: Slik lager du bivoks-innpakning

– Hvis vi skal nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030, må enda flere bli matreddere – både forbrukere og matbedrifter – og det må komme flere tiltak. Vi er for eksempel positive til at det innføres en matkastelov, sier Kallum.

4 av 5 kaster mat

84 prosent av respondentene sier de har et bevisst forhold til matsvinn, men 4 av 5 kaster mat. Matkasting er vanligere blant de unge enn blant de eldre i undersøkelsen.

Les også: Så mye kan du spare på å unngå matsvinn
Les også: De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød

Brød og bakervarer, frukt og grønt og middagsrester er maten som flest kaster.

De tre hovedårsakene til at vi kaster mat

Hovedårsakene til at vi kaster mat er at den har gått ut på dato, at vi glemmer varer vi har og at vi lager for store porsjoner.

Les også: Sett en halv salat i vann og se hva som skjer like etter

40 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de antar de kan spare minst 1000 kroner i måneden ved å planlegge innkjøp bedre og bruke opp restene – det tilsvarer 12.000 kroner i året.

Slik hindrer du matsvinn

Tre av fire i undersøkelsen sier de er motiverte for å gjøre mer for å redusere matsvinn. Da er det tre «hovedingredienser» som gjelder: Hold orden på kjøkkenet, planlegg innkjøp og/eller måltider bedre og bli en flinkere restekokk.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel