lørdag, desember 9, 2023

Oppskrift: Indisk mango lassi og kylling tikka masala

Populært

26. januar er Indias nasjonaldag. I den anledning har vi funnet frem to enkle og populære oppskrifter fra det indiske kjøkken: Mango lassi og kylling tikka masala.

Dagen da India løsrev seg fra Storbritannia, 26. januar, er en av landets tre nasjonaldager. Dette kalles Republikkens dag, og inderne feirer at deres egen grunnlov ble virksom fra denne datoen i 1947.

I tillegg feires Uavhengighetsdagen den 15. august, til minne om landets uavhengighet fra det britiske imperiet, og Mahatma Gandhis fødselsdag (Ghandi Jayanti) den 2. oktober.

Relatert: Restemat: Fylt paprika

Det indiske kjøkken består av en rekke regionale tradisjoner fra et stort og variert land, der de råvarene som finnes lokalt naturlig nok står i sentrum. Ris, bønner og linser har en sentral plass og krydderbruken er omfattende.

Det aller meste, enten det er en lassi eller en dessert, er krydret. Ifølge Store norske leksikon anbefaler ayurveda, den indiske læren om livet, å bruke seks smaker i det daglige matinntaket for å skape en god balanse i fysiologien. De seks smakene er surt, søtt, salt, sterkt, bittert og umami.

Kjøtt av kylling, geit og lam er mest brukt. Svinekjøtt er sjelden og siden kua regnes som hellig så er det naturligvis heller ikke mange innslag av storfekjøtt. Fisk og scampi er derimot veldig vanlig. Det indiske kjøkken regnes også som et av verdens beste innen vegetarmat. Dessuten serveres gjerne maten med brød som naan, chapati, dosa eller papadam.

Relatert: Fish & Chips: Så enkelt lager du det
Relatert: Lun aubergingrateng

Mango lassi

Denne forfriskende drikken har blitt populær langt utover Indias grenser, og er godt kjent som sommerdrikke for nordmenn flest. Denne oppskriften fra Tine er enkel å lage og du kan oppbevare den et døgn i kjøleskapet.

Skrell og rens en moden mango. Bland mangoen i en blender sammen med 2 ½ dl kefir, 1 ½ dl lettmelk, 2 ts honning og ¼ ts malt kardemomme. Servér med isbiter. Oppskriften tilsvarer to serveringer.

Relatert: Skreisesong: Festmaten som er proppfull av vitamin D
Relatert: Tray bake – sunn og enkel middag på et brett

Kylling Tikka Masala

Tikka betyr kjøttbit og masala er en betegnelse som dekker forskjellige krydderblandinger som betyttes når man lager curry. Oppskriften, som vi kan anbefale på det varmeste, har vi funnet på BBC Good Food.

Ingredienser

4 ss vegetabilsk olje
25 g smør
4 grovhakkede løk
6 ss kylling tikka masala pasta
2 røde paprika i terninger
8 kyllingbryst-fileter uten skinn i terninger på ca 2 ½ cm
800 g hakkede tomater (hermetiske)
4 ss tomatpuré
2-3 ss mangochutney
150 ml kremfløte (så fettholdig som mulig)
150 ml yoghurt naturell
hakkede korianderblader som garnityr

Relatert: Svensk klassiker: Västerbottenspai
Relatert: Boeuf Bourguignon – sosekjøtt på fransk

Slik gjør du

1. Varm opp vegetabilsk olje og smør i en stor gryte med tykk bunn. Ha i løk og en klype salt. La løken surre i ca 15 minutter til den er myk og gylden. Pass på å ikke brenne den.

2. Tilsett tikka masala-pasta og paprika, og la det surre i gryten i 5 minutter.

3. Tilsett kyllingbryst og bland godt slik at kyllingen alt er dekket av pastaen. Kok i 2 minutter før du har i hermetiserte tomatet, tomatpuré og 200 ml vann. La småkoke under lokk i 15 minutter til kyllingen er gjennomstekt. Rør av og til.

4. Bland inn mangochutney, kremfløte og naturell yoghurt. Varm forsiktig til det er gjennomvarmt.

5. Vend inn litt koriander, og ha koriander på som garnityr.

6. Serveres med basmatiris, naan-brød og gjerne raitamix.  

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel