mandag, juni 24, 2024

Tilbered kjøtt som er mørere enn smør med sous vide

Populært

Sous-vide betyr «under vakuum». Dette er en stadig mer populær måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes og varmebehandles i emballasjen.

Enten det er kjøtt, fisk eller grønnsaker du tilbereder i egen kraft, så vil både næringsstoffer, farge og smak bevares bedre. Dessuten vil denne langtidsbehandlingen i temperert vannbad gi deg ekstra mørt og godt kjøtt.

Sous vide gjør det enkelt å få et godt resultat. Den jevne temperaturen gjør at du slipper bekymre deg for å brenne kjøttet.

Når man skal velge en sous vide kan man velge mellom kar og staver. Hva du velger har ingen ting å si for resultatet.

Dette må være den perfekte pakken til den som vil prøve sous vide! Her får du nemlig med en Champion Sous Vide Precision Circulator, en Champion Vakuumpakker og vakuumposer. Med andre ord alt du trenger for å bli en sous vide-ekspert. 1) Inneholder:Champion Sous Vide Precision CirculatorChampion VakuumpakkerChampion Vakuumposer 50-pk 20×30 cm 2) Ekstra vakuumposer.

Med en stav har du litt større fleksibilitet, ettersom dem kan håndtere større mengder vann. Samtidig tar den lite plass i skapet.

Sous vide-staven festes på grytekanten, og varmer vannet opp til den temperaturen du ønsker.

Den helt klare fordelen er fleksibiliteten. Ulempen med staven er at vannet fordamper fortere enn om du har et sous vide-kar. Det er en ting du må passe på med sous vide, og det er at maten til enhver tid er dekket med vann.

En stav lager også en del mer lyd enn et kar. Nederst på staven er det en sirkulator, eller en liten propell om du vil. Den passer på at vannet sirkulerer hele tiden og at det er jevn varme på vannet. Og motoren som driver sirkulatoren (og varmeelementet) høres litt.

1) Vakuumpakkeren fra Caso har et kompakt design og arbeider nesten lydløst med en effekt på kun 80 watt. Kan brukes til å pakke restemat slik at maten holder seg frisk opptil åtte ganger så lenge. Kan også brukes for å tilberede mat i sous vide. 2) OBH Nordica sous vide-maskin har en lydløs magnetisk sirkulator. Det er både enkelt og morsomt å lage mat med en sous vide. Den er ideell for saftig kjøtt, fisk og grønnsaker. OBH Nordicas sous vide har en praktisk LED-skjerm. Maskinen har en kapasitet på opptil 2,5 kg kjøtt, eller 8,5 liter. Du kan tilberede opptil 8 vakuumforseglede varer.

Rengjøring og vedlikehold av en stav er litt mer plunder enn et kar. Siden staven ikke er i direkte kontakt med maten er ikke dette en problemstilling som melder seg veldig ofte. Normalt er det bare å skylle og tørke av den, men av og til må du bruke litt tid på å rengjøre.

Med et kar vil du ha mindre fleksibilitet. Staven fester du bare på den gryten som er mest hensiktsmessig størrelse, mens et kar har en fast størrelse. Det tar også opp betydelig mer skapplass.

I tillegg til en sous vide-stav eller et sous vide-kar, trenger du en vakuum-pakker.

Når du lager sous vide stiller stiller du inn vannbadet på ønsket temperatur, avhengig av hva du skal lage.

1) Dette sous vide-settet fra Witt har både sous vide-stav og vakuumpakker. SmartSousVide-staven i hvit er designet med et lettleselig LCD-display med hvit tekst og et enkelt kontrollpanel. Den kan også kobles på wifi og styres med Witt’s app til iOS og Android. I app’en kan du blant annet finne anbefalinger til tilberedningstider og -temperaturer på en lang rekke matvarer, sånn at du oppnår et perfekt resultat hver gang. SmartVacuum er Witts moderne vakuumpakker med innbygget kniv. Med vakuumpakkeren kan du både forberede masse forskjellige matvarer til å bli tilberedt med sous vide-metoden eller pakke inn middagsretter slik at at tar mindre plass i fryseren.

Krydre maten din som vanlig. Ha gjerne i urter eller marinade, men vær mindre raus enn vanlig siden smaken vil holde seg bedre med en sous vide-tilbereding.

Forsegl maten i en vakuumpose med vakuumpakkeren.

Plasser i vannbadet. Trekketidene på de ulike råvarene er normalt vedlagt i bruksanvisningen til sous vide-apparatet ditt. Og du finner dem også nederst i denne saken.

Dersom du lager kjøtt kan du om ønskelig frese en lett skorpe på rett før servering.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel