mandag, juni 24, 2024

Disse matvarene kan fryses – og så lenge kan du fryse de ulike matvarene

Populært

Det er fantastisk å gå på bondens marked og få tak i frukt og grønnsaker rett fra gården, finne et flott kjøttstykke hos slakteren eller kjøpe sprellfersk fisk på brygga. Men i hverdagen er de fleste av oss prisgitt fryseboksen. Her er alt du trenger å vite om frysing

Når du fryser maten er det viktig at du emballerer dem riktig. Fryseposer, aluminiumsfolie, lufttette plastbokser er gode alternativer. Det som er viktig er at innpakningen ikke slipper inn luft, vann eller lukt. Akkurat dette med luft er viktig. Du har kanskje opplevd at det har kommet rim på matvarene dine i fryseboksen? En typisk årsak til dette er at matvaren har hatt god tilgang på luft.  

Les også: Slik unngår du rim på maten i fryseren

“Redde” matvarer som nærmer seg datostempelet?

Veldig mange er opptatt av å redusere matsvinn. Forståelig nok. Det koster unødige penger, og dessuten er det å kaste mat noen svært mange opplever som uetisk. 

Går det an å rette et kjøttstykke eller en torskefilet som nærmer seg datostempelet med en tur i fryseboksen? Det enkle svaret er ja. Men det er ikke slik at man nullstiller prosessen dersom man legger noe i frysen. Den settes imidlertid på pause. Så om man har en laksefilet det er en dage igjen før utløpsdatoen, så kan man fryse den. Men da er dette noe man må tilberede når man tar det opp igjen fra frysen. Når fileten tiner, så vil mikroorganismene igjen våkne til liv. 

Les også: De 5 beste tipsene for å kaste mindre brød

Har man oversikt og plan på dette, så er frysing en utmerket løsning for å utsette laksemiddagen. 

Fryse mat som har vært tint?

Det er ikke farlig å fryse mat som tidligere har vært frosset og så blitt tint. Men vær klar over at både smak, næringsstoffer, konsistens og holdbarhet vil forringes ved gjentatt frysing. 

Les også: 4 av 5 kaster mat – dette er hovedårsakene til matsvinn

Enkelte ganger kan du finne varer i butikkenes ferskvaredisker der det opplyses på etiketten at varen har vært frosset. En måte å gjøre denne varen, og andre varer som har vært tint, mer “frysedyktig”, det er å varmebehandle den. Kjøttdeig som har vært tint en gang før, kan du for eksempel frese kjøttdeigen i stekepanna før du fryser den på ny. 

Grønnsaker

Dersom du skal fryse grønnsaker så bør de først forvelles. Dersom du er så heldig at du har egen grønsakshage er dette noe du absolutt bør notere deg. Forvelling sørger for at grønnsakene dine får et så godt som mulig resultat ved frysing. 

Les også: Oppbevarer du frukt og grønnsaker riktig?

La grønnsakene dine ligge i ca 10-20 min i saltet vann slik at du får ut eventuelle dyr som kan ha funnet veien inn i dem når de har vært i grønnsakshagen din. Ta ca 0,5 kg grønnsaker. Legg dem i et dørslag over kokende vann. La vannet koke opp på høy temperatur, og la det stå over grønnsakene. Pass på at vannet dekker grønnsakene. Deretter har du dem over i iskaldt vann. (bruk gjerne isbiter og kjøleskap for å sørge for at vannet er virkelig is-kaldt). La vannet renne godt av, og pakk grønnsakene forsvarlig inn til frysing. 

Forvellingstiden for grønnsaker som gulrot, brokkoli, knolleselleri og blomkål er 2-3 minutter. For spinat er det et drøyt minutt. Rosenkål og purre forvelles i 3 minutter. 

Mat du ikke bør fryse

Rå egg. Eggehvite kan du trygt fryse, men rå egg i skall vil som oftest sprekke om du prøver å fryse dem.

Rå poteter: Dersom du har poteter som begynner å bli veldig modne kan de fryses. Men da må du enten lage mos av dem, eller forvelle dem.

Grønnsaker som spises rå, slik som agurk og tomat. Disse grønnsakene har høyt vanninnhold, og om du fryser dem vil vannet fort skilles ut. Da er ikke agurken lenger like herlig knasende sprø…

Rømme vil også skille seg og bli vassen dersom du prøver å fryse den. Det samme gjelder sauser basert på melk/fløte.

Fryse urter?

Dersom du ikke har brukt opp urten du kjøpte i butikken kan den fryses. Men ikke direkte.

Les også: 10 urter som trives inne hele året

Dersom du legger gressløk, bladpersille osv. rett i frysen blir ikke det en suksess. En løsning er å hakke dem opp, legge i en isbitform, ha i vann, og fryse dem som isbiter.

Så hvor lenge kan de ulike matvarene fryses? 

MatvareFrysetid
Hvit fisk (som torsk, sei, breiflabb osv.)6 mnd
Fet fisk (makrell, laks, sild)3 mnd
Vakuumpakket fisk i porsjonspakke12 mnd
Skalldyr 6 mnd
Storfekjøtt10 mnd
Lam10 mnd
Svinekjøtt (fett)3 mnd
Svinekjøtt (magert)6 mnd
Oppskåret bacon2 mnd
Skinkebiter2 mnd
Kylling3 mnd
Kalkun3 mnd
And3 mnd
Kalvekjøtt6 mnd
Pølser3 mnd
Spekemat6 mnd
Reinsdyrkjøtt12 mnd +
Suppe/saus3 mnd
Kraft6 mnd
Kaker3-6 mnd
Brød3-6 mnd
Deig1 mnd
Bakevarer3 mnd
Saltet smør12 mnd
Usaltet smør 6 mnd
Melk i kartong6 mnd
Ost (ikke fast ost, den blir “kornet”)6 mnd
Ferdigrett med magert kjøtt6 mnd
Ferdigrett med fett kjøtt4 mnd
Blomkål8 mnd
Brokkoli12 mnd
Mais12 mnd
Paprika 6 mnd
Sopp (bør varmebehandles før frysing)3 mnd
Tomat12 mnd
Bær12 mnd
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel