torsdag, juli 18, 2024

TikTok-kokken Ole lærer unge å lage fisk

Populært

Da Ole Sirnes (24) som tenåring fikk servert en panert rødspette på en dansk strandrestaurant, fikk han smaken på fisk. I dag er han utdannet kokk og er blitt et fenomen på TikTok. Dette mener han er nøkkelen til å nå de unge.

Ved hjelp av fengende filmer og enkle oppskrifter har Ole Sirnes, som på TikTok opererer under navnet Ketilko, blitt en stor inspirasjonskilde for sine mer enn 90 000 unge og matglade følgere.

Tidligere i år innledet laget han to filmer for Norges sjømatsråd sin matside Godfisk der han demonstrerer en rett med laks og en med torsk. Og ikke bli overrasket om du kommer på besøk til noen og blir servert rettene han har delt i de to filmene: Begge videoene er nemlig sett mer enn en million ganger hver.

Den ene videoen demonstrerer grillet laks med karibisk krydder 

@ketilko

Annonse Godfisk.no 🐟 Sjekk link til oppskrift i bio ☀️

♬ original sound – Ole Sirnes

I den andre videoen demonstrerer kokken bolinhos med torsk:

@ketilko

Annonse Godfisk.no 🐟 Sjekk link til oppskrift i bio 🍋

♬ original sound – Ole Sirnes

Målet med samarbeidet mellom Norges sjømatråds og den unge TikTok-kokken var å dele kunnskap om sjømat og inspirere sitt unge publikum til å spise mer fisk. Det er nemlig de unge som spiser minst fisk i Norge.

Ble fiskeelsker i Danmark

Selv om Ole Sirnes i dag er fiskeelsker, har det ikke alltid vært slik. Det var på en familietur til Danmark at han som tenåring virkelig fikk opp øynene for mat fra havet.

– Vi spiste panert rødspette, og jeg oppdaget at fisk faktisk var kjempegodt. Dette var på en restaurant rett ved stranden der vi kunne se at fiskerne leverte fersk rødspette på kaien. Det var en skikkelig aha-opplevelse for meg, forteller han i en pressemelding fra Sjømatrådet.

Fiskeretten kan heves med garnityr

På TikTok har Ole Sirnes en ung følgermasse som er nysgjerrig på fisk, men som ikke alltid vet hvordan den skal tilberedes.

– Jeg har aktive følgere og får generelt mange tilbakemeldinger. Når det gjelder sjømat, er det ulike problemstillinger, men den oppfattes gjerne som litt mer komplisert å lage enn kjøtt- og vegetarretter. Lukt og smak er andre temaer som går igjen, sier Sirnes.

Nylig fikk han spørsmål fra en følger som ba ham lage fisk på en indisk måte.

– Problemet er at mange tyr til de samme tradisjonelle oppskriftene hver gang. Dermed går de glipp av nye og spennende smaksopplevelser. Mitt mål er å vise hvordan en fiskerett kan løftes ved hjelp av ulike kombinasjoner av garnityr.

Trives som påvirker og inspirator

Et spørsmål han har tenkt på, men faktisk aldri har fått er hvilken sjømatrett han ville lage til en ungdom som sier at hen ikke liker fisk.

– Jeg tror nok at jeg jeg ville servert en eller annen hvitfisk, kanskje lange eller brosme. Den skulle ha vært stekt i pannen, med mye smør på, en god saus og grønnsaker i sesong. Jeg føler meg trygg på at den hadde gått rett hjem.

Ole Sirnes trives med å kunne være en som påvirker og inspirerer andre til å lage mat. På bare litt over ett år har han bygget seg opp en stor følgermasse. Han deler gladelig sine tanker på hvorfor han har lykkes.

– Det gjelder å fenge seerne helt fra starten av filmen. Mine videoer begynner derfor alltid med den ferdige retten, for da vet seerne hva de får. Hvis jeg snakker samtidig som jeg viser engasjement, bidrar det også positivt. Likevel handler det aller mest om maten. Jeg hadde ikke kommet så langt hvis det ikke hadde vært for den store matinteressen som er der ute.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel