lørdag, april 20, 2024

Slik lager du pinnekjøtt med tilbehør

Populært

Det at vestlendingene spiste pinnekjøtt og østlendingene spiste ribbe er en tradisjon som er i ferd med å vannes litt ut. Hverfall på Østlandet. Pinnekjøtt blir mer og mer populært også utenfor sitt tradisjonelle område.

Vestlendingene er åpenbart noe mer påholdne på tradisjonene sine. På Vestlandet er det faktisk fortsatt slik at hele 7 av 10 spiser pinnekjøtt på julaften. Dette er imidlertid i ferd med å jevne seg litt ut på Østlandet. Der ser vi folk mer og mer fristes av julemattradisjoner fra andre deler av landet. I Oslo spiser nesten 1 av 4 ribbe på julekvelden, mens nær 3 av 4 spiser pinnekjøtt.

Les også: Gled bestemor og bestefar med en kakeboks pyntet med barnebarna

Når man lager pinnekjøtt er det egentlig ikke all verdens som kan gå galt. Det viktige er å vanne ut kjøttet godt. Dersom du kunne tenke deg litt mer salt så er det lettere å legge det til i etterkant enn om kjøttet er så salt at du skulle ønske det var mindre salt. 

Vann ut godt i et døgn, og skift vann på kjøttet 2-3 ganger i løpet av dette døgnet. Jo lenger du vanner ut kjøttet, jo mindre salt blir det. Og det å bytte vann er også et nyttig grep. 

Les også: Tre sorter klassisk sild til julefrokosten

Bygg opp et par lag med bjørkepinner, og fyll opp vann til samme høyden som bjørkepinnene.

Foto: YouTube

Legg pinnekjøttet lagvis på pinnene. Beregn 4-500 gram per person. La kjøttet dampe på svak varme i ca 3 timer. Pinnekjøtt kan knapt dampes for lenge. 

De siste 20 minuttene legger du i vossakorv sammen med kjøttet. 

Les også: Få julekakene til å holde lenger med rett oppbevaring

Før servering griller du pinnekjøttet i ca 5 minutter høyt i komfyren slik at du får ristet av litt fett. 

Server med kålrabistappe, kokte mandelpoteter og sjysaus. 

Se også video under:

Kålrabistappe (6 porsjoner)

Lag gjerne litt ekstra – en god kålrabistappe går unna til julematen!

1 kg kålrot
4 stk gulrot
1 stk potet
1 dl matfløte eller kremfløte
50 g smør
½ ts muskatblomme
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Les også: Ekstra saftige lussekatter med japansk tangzhong-metode

Slik gjør du

  1. Skrell og skjær grønnsakene i like store biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann.
  2. Hell av vannet og mos bitene med et mosejern, i en foodprosesor eller ved å bruke en stavmikser.
  3. Bland inn smørbiter.
  4. Varm det hele med matfløten, smak til med salt og pepper, revet muskatnøtt og sitronsaft.

Kilde: Melk.no

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel