torsdag, april 25, 2024

Nå kan du tenne bål igjen – her er turmat-favorittene

Populært

På grunn av skogbrannfare er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september.

Men idag, torsdag, oppheves forbudet for i år, melder organisasjonen Norsk Friluftsliv i en pressemelding. Generalsekretær Bente Lier tror mange gleder seg til nettopp dette.

– Under korona har mange fått øynene opp for å samles rundt bålet. Spesielt har interessen økt blant unge, og lite tyder på at den vil dabbe av i tiden framover, sier Bente Lier.

Les også: Sesongmat: Klar for krabbefest? Tre herlige oppskrifter
Les også: Sesongmat: Slik koker og renser du krabbe

Selv om det generelle bålforbudet er opphevet kan det være utvidet forbud i enkelte områder der det har vært lite nedbør. Det er uansett fortsatt viktig å ta visse forholdsregler før man tenner opp bål, understreker Lier.

 Du må alltid forsikre seg om det er trygt å tenne bål der du er. Vær obs på vær- og vindforhold, og sørg for at ilden er slukket før du forlater stedet. I tørre perioder med stor skogbrannfare kan kommunene innføre lokale forbud, også nå på høst- og vinterstid, sier hun.

Les også: Deilig mat i sesong nå: Plommer gratinert med blåmuggost

Det er også viktig å ha egnede slukkemidler tilgjengelig, og du må passe på at bålet ikke er større enn at du har kontroll på det.

– Så lenge man bruker bålvett, er det bare å komme seg ut og nyte roen og stemningen det gir å samles rundt et bål, oppfordrer Bente Lier.

Les også: Nå er det tid for sei – prøv denne herlige og sunne smaksbomben

Tips til trygg bålbrenning:

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slukke ved behov.
  • Ha egnede slukkemidler lett tilgjengelig. 
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slukket.
    (Kilde: DSB)

Fisk eller kjøtt i folie

Bålmat kan være mer enn pølse i brød eller lompe. Foliepakket mat kan du forberede hjemme på kjøkkenbenken, og ta med på tur og grille på bålet. Da bare kutter du opp fisk eller kjøtt og legger sammen med grønnsaker. Krydre som du ønsker og ha på litt olje eller en klatt smør og pakk inn i folien.

Pinnebrød

Speiderne er vant til å være ute på tur, og på hjemmesiden til speiderbevegelsen fant vi denne oppskriften på pinnebrød.

Les også: Slik lager du klæppsuppe

Bland 500g mel (gjerne grovt), med 2ts bakepulver og 1ts salt (bruk også 5ss sukker hvis du vil ha søt deig). Bland 1dl matolje og 2dl vann, og spe i det tørre. Ta med i en boks. Tvinn tynne pølse som du surrer rundt pinnen. Stekes over glør til deigen slipper pinnen. Man kan også ha litt kanel i deigen, eller ha med litt syltetøy til å dyppe brødet i, for ekstra smak.

Suppe på boks

Ha en boks med suppe. Ta av papir og plast rundt, slik at det bare er hermetikk igjen. Stikk 4-5 hull i lokket, og sett suppeboksen rett på bålet.

Les også: Lyst på noe sunt og godt? Prøv disse havegrynspannekakene

Når suppa koker er maten klar. Pass på at du ikke brenner deg når du skal åpne lokket helt!

Pannekaker

Smelt 3 ss smør i en gryte og tilsett 5 dl melk. Pisk inn 3 egg. Ha 2 dl sammalt hvetemel, 1 dl hvetemel og 1/2 ts salt i en bolle. Pisk inn melkeblandingen til en glatt røre. La røren svelle i 15-20 minutter før du har den over på rene brusflasker slik at du kan ha pannekakerøre med deg på tur. Husk også å ha med deg stekepanne og smør til å smøre panna!
(Kilde: Tine)

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel