Det kan være fristende å kjøpe billige alternativer når ny kran skal monteres på kjøkkenet.
Har du opplevd å kjøpe en kran på egenhånd, men opplever at rørleggeren virker nølende til å montere den? Eller sier nei? Det er en grunn til det: En rørlegger er alltid ansvarlig når det monteres et produkt som er vannførende. Da er det kanskje ikke så rart at en del stiller seg kritiske til å bruke utstyr de ikke går gode for. For hvem får skylda hvis uhellet er ute?
Det kan nemlig fort være at du får hodepine om du velger billige løsninger og gjør jobben selv, isteden for å få hjelp av en profesjonell rørlegger som bruker anbefalte produkter.
Relatert: Fem ting rørleggeren alltid gjør hjemme som du også burde gjøre
Rørleggere har lang erfaring med å jobbe med ulike produkter og merker av høy kvalitet som er designet for å vare i årevis. I motsetning til rimeligere alternativer som kan ha begrenset levetid.
Ser ofte at billige kraner ikke holder lenge før de lekker
– Prat ALLTID med en rørlegger om hvilke vannførende produkter som skal monteres hjemme. Når du skal kjøpe vannkraner til kjøkken og bad, så er det en åpenbar fordel å kjøpe kvalitet. Og kvalitet koster som regel mer, sier adm. direktør Frank Olsen i Rørkjøp.
Han legger til at du kan velge å kjøpe rimelige produkter, men ser dessverre ofte at billige kraner ikke holder lenge før de lekker.
– Nå sier ikke jeg at for eksempel Ikea selger billig dritt, men at du som forbruker nok bør velge kvalitet fra gode fagfolk og rådgivere når du skal kjøpe vannførende produkter. En rørlegger har plikt til å opplyse deg som kunde at et produkt mangler dokumentasjon og/eller har for lav kvalitet. Vannførende produkter i Norge er underlagt strenge krav til bruk, slik at vi ikke får lekkasjer og vannskader hjemme. Dersom du som forbruker har kjøpt et produkt en fagmann mener er for dårlig, så er produktet ofte det, sier Olsen.
Relatert: Rørleggeren fra Sinnasnekker’n og Sommerhytta skaper kjendisenes drømmebad
Penger spart kan bli dyrt i etterkant
Andreas Lunde hos Nes Rør sier at det kan være utfordringer knyttet til montering av kraner kjøpt andre steder:
– Det kan være vanskelig å få utført service på disse i ettertid, siden det er vanskelig å skaffe deler. «Billigkranene» har ofte betydelig dårligere vannkapasitet enn de mer anerkjente merkene. Vi har sett mye dårlig finish, som at kromen flasser av etter noen år på armaturene, sier han.
Lunde påpeker at de mest vanlige problemene, som gjerne skaper vannlekkasje, er komponentvalg av tilkoblingsmateriell til armaturer.
Relatert: Slår alarm: Gamle beredere lager vannskader for millioner
– Det er en jungel av rørdimensjoner og hvilke deler som passer, eller er godkjent med respektive rørtyper, forklarer Lunde.
Det er nok mange som synes det er fristende å spare penger på å gjøre jobben selv, men det kan gi uheldige konsekvenser og fort bli dyrt i etterkant:
– Den mest vanlige feilen er nok gummipakning mot klemringsdeler. Det kan være tett lenge før pakningen blir kuttet og vannlekkasjen kommer, sier Lunde.