torsdag, mai 23, 2024

8 ting du for all del ikke må fyre i peisen med

Populært

Når vinteren kommer er det deilig å fyre i peisen. Men disse tingene må du ikke legge på ilden.

Å ha peisen tent på de kaldeste og mørkeste dagene er ikke bare med på å senke husholdningens strømforbruk, en deilig varm og sprakende ild kan også bidra til å skape en koselig atmosfære. Men vær forsiktig med hva du kaster inn i flammene, det er kanskje ikke bra for deg eller selve peisen.

Her er 8 ting du aldri bør kaste på ilden hjemme i peisen:

1. Visse typer planter

Selv om du ønsker å kaste noen tørre eller ikke-tørre planter i flammene, er disse ikke egnet for brenning. Mange planter frigjør noen av sine vegetabilske stoffer med røyken, som for øynene og luktesansen kan være allergifremkallende eller til og med giftige.


2. Eviggrønne trær eller greiner

Hvis du for eksempel har kjøpt et ekte juletre til jul, bør du vite at det aldri er lurt å kaste det på bålet. Dette er ikke bare fordi veden ikke har fått skikkelig hvile, eviggrønne trær inneholder ofte svært høye nivåer av hurtigbrennende harpiks som kan nå høye temperaturer og til og med forårsake farlige branner i hjemmet.


3. Papir og papp

Problemet er ikke selve papiret eller pappen, men papir med fargetrykk på overflaten. Disse kan frigjøre potensielt giftige stoffer og gasser i luften hvis de brennes. Du må for eksempel ikke fyre med melk- og eggekartonger.

Du må aldri brenne papp i peisen! Foto: Canva

Ifølge Toksikolog Anders Goksøyr kan inhalering av gassen få fatale følger. I verste fall død.

– Kommer gassen opp i et nivå på en halv til en prosent i luften, kan du dø i løpet av få minutter, sier han til NRK.


4. Lo fra tørketrommelen

Hvor mange ganger har du tenkt på å kaste lo fra tørketrommelen inn i peisen? Det bør du unngå fordi det er laget av syntetiske fibre som kan frigjøre kjemisk røyk i luften som kan være farlig for helsen din.

5. Behandlet trevirke

Du bør aldri fyre med trevirke som er behandlet, belagt, lakkert eller malt. De inneholder ekstremt farlige kjemikalier, som kan frigjøre giftige gasser i luften hvis de brennes.


6. Våt ved

Når vi snakker om ved, kast aldri fuktig eller våt ved inn i peisen, av en enkel grunn: fyring av ved med høyt fuktinnhold i peisen skaper mer røyk enn tørr ved.

Pass på at du ikke fyrer med behandlet trevirke i peisen. Foto: Canva

7. Isopor

Når man er ferdig med all oppakkingen av gaver på julaften er det kanskje fristende å hive isoporrester i peisen. Det må du for all del unngå. Da vil det utløses blant annet hydrogencyanid – en blåsyre som ifølge Store medisinske leksikon er en av de farligste gifter som finnes, først og fremst fordi den virker så fort, i løpet av sekunder eller minutter.

8. Plast

Også plast vil frigi giftige stoffer dersom den brennes. Det er farlig både for helsen din og for peisen.

– Problemet med plast er at den smelter, og den brenner i tillegg godt. Hvis du har fyrt med en tykk type plast kan det renne ned i rillene hvor luften kommer opp, og det er vanskelig å få ut i ettertid, sier SINTEF-forsker Morten Seljeskog til NRK.

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel