torsdag, juli 18, 2024

Skadeforebygger: Få tar hensyn til dette når de skal pusse opp

Populært

6 av 10 nordmenn planlegger å pusse opp de nærmeste årene, men de færreste tar hensyn til klimaendringene når de bruker oppussingspengene sine. – Mange boliger trenger mer enn innvendige malingsstrøk, sier skadeforebygger.

Mer nedbør og fuktigere klima påvirker i svært liten grad folks valg ved oppussing. Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

Over 7 av 10 nordmenn oppgir at de er lite bekymret for om boligen tåler klimaendringer. Kun 1 av 10 svarer at klimaendringene påvirker hvordan de bruker oppussingspengene sine.

– Skal du pusse opp eller bygge på, anbefaler vi å prioritere tiltak som gjør at huset tåler fuktigere klima og mer nedbør. Vår skadestatistikk viser at mange har behov for å vedlikeholde taket sitt og drenere, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Kunder med vann til knærne

De siste ti årene har vi fått et mer fuktig klima og ekstremt vær. Data fra Finans Norge viser at klimarelaterte skadeutbetalinger er sterkt økende. Vann fra nedbør, flom og atmosfæriske elver trenger seg oftere inn i folks hjem.

– Vi snakker stadig oftere med kunder som står med vann til knærne eller som har fått sine eiendommer og verdier skadet eller tapt i flom, skred eller styrtregn, sier Hofstad-Nielsen.

Hun understreker at det er rimeligere å ruste bygninger og utearealer til et endret klima, enn å vente til skaden har skjedd.

– Vedlikehold handler om både forebygging og økonomi. Boliger som blir vedlikeholdt stiger mer i verdi enn de som ikke gjør det. Og, vi kan nesten garantere at det på sikt er dyrere å la være å vedlikeholde boligen enn å faktisk gjøre det, sier Hofstad-Nielsen.


Boliger med oppgraderingsbehov

Hvert år bruker nordmenn nær 80 milliarder kroner på oppussing. I undersøkelsen oppgir 58 prosent, tilsvarende 1,6 millioner nordmenn, at de planlegger å pusse opp de neste to årene.

– Mange norske boliger trenger en oppgradering. Vi må sørge for at våre hus og hjem er bedre rustet for fremtiden, ikke bare bruke penger på å få det til å se bra ut, avslutter Hofstad-Nielsen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel