tirsdag, juni 18, 2024

Fem ting rørleggeren alltid gjør hjemme som du også burde gjøre

Populært

Vannskader er vanligvis en liten katastrofe for både hjemmehygge og lommebok.

I forhold til rør og avløp, så er det helt klare grenser for hva man som huseier faktisk har lov til å gjøre selv. Men det er en del rutiner og vedlikehold som ikke er dumt å venne seg til.

Magasinet Reader’s Digest har fått noen stalltips fra de som rydder opp etter rør-rotet hjemme hos deg om hva de faktisk gjør av enkle vedlikeholdsoppgaver i egne hjem.

Les også: Derfor skal du ikke ta fasadevasken med høytrykkspyler

Her er en nyttig fempunkts-liste:

Rørleggere kaster alltid matavfall i søppel eller kompostbeholder

Å tømme baconfett eller restene etter toåringens lunsj i vasken og så bare kjøre matavfallskverna kan virke som en rask og enkel måte å komme deg gjennom en stabel med skitne tallerker. Men ifølge Aaron Mulder i Mr. Rooter Plumbing er det faktisk en forferdelig vane som kan skape kaos.

Han om at man bør skrape av tallerkenene i søppeldunken, og helle fett i en tom dunk som også går i søpla. Kompostering er også et alternativ hvis du har en måte å kaste komposten på.

Hvorfor er dette viktig? Fett fester seg til veggene i rørene dine og tetter til slutt avløpet ditt. Og serlv om du har matavfallskvern i rørsystemet så er ikke rørene laget for å bryte ned og behandle ting som kjøtt, eggeskall og kaffegrut.

Rørleggere spyler gjennom varmtvannsberederen regelmessig

Foto: Max Vakhtbovych/Pexels

– Du bør spyle gjennom varmtvannsberederen en gang i året, sier Jake Romano fra John the Plumber i Ontario.

Les også: Slår alarm: Gamle beredere lager vannskader for millioner

Hvorfor er dette nødvendig? I følge Romano bygges det seg over tid sedimenter i bunnen av varmtvannstanken. Dette sedimentet kan skade apparatet, gjøre det mindre effektivt – eller til og med ubrukelig.

Spyling er spesielt viktig i områder med hardt vann

Ifølge Huseierne trenger varmtvannstanker av nyere dato årlig tilsyn.

– Dersom du avtaler årlig vedlikehold med firmaet som installerer varmtvannsberederen, bør du få dette til en rimelig penge, ved at rørleggeren kommer innom en gang han likevel er i området. Selve jobben tar normalt ikke mer enn en halvtimes tid, sier rørlegger Jostein Larsen i VB Harald Larsen Rørlegger i Sør-Trøndelag til Huseierne.

Les også: Slik tar du vare på robotgressklipperen din

Rørleggere bruker smarte lekkasjedetektorer på utsatte steder

Det finnes en rekke smart-enheter som oppdater lekkasjer og overvåker hjemmets rørsystem. Hvis en lekkasje eller drypp.

Disse detektorene er fine for å overvåke risikoområder og du blir varslet tidlig når det oppdages lekkasje – i stedet for at det hele får utvikle seg til en katastrofe der du plutselig står med vann opp til anklene.

Rørleggere bytter vannfilterpatroner

Hvis du bruker et VVS-integrert vannfilter av noe slag – enten det er et kranfilter, kjøleskapsfilter, undervaskfilter eller et vannbehandlingsfilter for hele huset anbefaler Romano å bytte disse filterpatronene regelmessig.

Les også: Slik renser du dusjhodet og vaskemaskinen

Sjekk brukerhåndboken til de aktuelle produktene for å se hvor ofte det anbefales å skifte vannpatronfilter.

Rørleggere sjekker vanntrykket minst en gang i året

Foto: Suju-Foto fra Pixabay

Vanntrykk som er for høyt eller for lavt kan være problematisk, for ikke å snakke om irriterende. Dette er grunnen til at rørleggere sjekker vanntrykket i hjemmene sine minst en gang i året.

Les også: 1 av 5 har selv utført el-arbeidet hjemme

Med lavt vanntrykk vil du oppleve ting som «død» dusj eller en vaskemaskin som tar evigheter å fylles. Høyt vanntrykk kan føre til lekkasjer, slitasje på apparater og til og med sprengte rør.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel