torsdag, juli 18, 2024

Hyttedrømmen er i endring – nå vil folk ha dette

Populært

Selv i et svært rolig hyttemarket ser en av landets største hytteprodusenter, Saltdalshytta, noen nye tendenser i preferanser fra kundene. 

– Nå satses det tungt på «Lillebror» – en hytteserie som skal redusere klimaavtrykkene og gjenskape det gode, gamle hyttelivet, sier markeds -og kommunikasjonssjef i Saltdalshytta Monica Blom Thorsen.

Norske hytter har blitt dobbelt så store i løpet av de siste 50 årene. Gjennomsnittlig størrelse på nye hytter som har blitt bygget de siste årene er over 100 kvadratmeter, ifølge SSB. Som en motvekt til denne utviklingen har Saltdalshytta lansert hytteserien «Lillebror». 

«Lillebror»-modellen kan bygges på stålpilarer, som gjør at tomta kan bevares slik den er. Hytta har en størrelse på 58 kvadratmeterne og alt av vannrør er samlet i samme avgrensede sone i hytta, slik at hytta trenger minimalt med oppvarming når den ikke er i bruk. Det er også montert solcellepanel på hyttetaket.

«Lillebror»-hytta leveres også off-grid om man ønsker det.

Basert på klimaet i Lillehammer og 50 bruksdøgn per på, har hytta et oppvarmingsbehov på rundt 3 700 kwh, mot 8 000 kwh for den norske gjennomsnittshytta. «Lillebror» kan også leveres uten tilkoblet strøm og vann.

Både kjøpere og kommuner vil ha andre løsninger

En undersøkelse utført av Kantar på vegne av Saltdalshytta bekrefter tendensen om at nordmenn har et stadig større ønske om mindre og strømgjerrige hytter. Over halvparten svarte at de ønsket en arealeffektiv hytte mellom 60 – 80 kvadratmeter om de skulle kjøpe hytte innen fem år. Og 1 av 5 sier de ønsker en enkel hytte uten innlagt strøm og vann. Bærekraft er også en preferanse folk trekker frem.

– Dette sier oss at hyttekundene har justert hyttedrømmen sin. Fokus på lavt energibruk, lave driftskostnader og ikke minst mer bærekraftige løsninger er noe kundene ønsker fremover, sier Blom Thorsen.

Saltdalshytta har lagt vekt på å holde energibehovet på et minimum når de har laget hyttemodellen «Lillebror». Alt av rør er samlet i samme avgrensede sone i hytta, slik at hytta kun trenger minimalt med oppvarming når den ikke er i bruk. 

Ifølge Thorsen er det ikke bare kundene som forventer nye løsninger fra hytteprodusentene fremover.

– Det kommer nye krav også fra kommuner og sentrale myndigheter om at hyttebygging i mye større grad må skje på naturens premisser enn tidligere. Bransjen bør gjøre mer av det hyttebyggerne gjorde for flere tiår siden, blant annet bygge hytta over bakken for å unngå naturinngrep med gravemaskiner og større endringer i vegetasjon og fjellandskap, sier hun.

Fembarnsfamilie kjøpte den første «Lillebror»-hytta

Da Marie (36 år) og Erland (49 år) fra Høvik for noen måneder siden skulle realisere hyttedrømmen valgte de å kjøpe «Lillebror»-hytta som ikke er tilkoblet strøm og vann-nett, en såkalt «off-grid» variant. 

– Det er helt klart at det økonomiske aspektet spilte inn her, med tanke på lave driftskostnader, og at man slipper tilkoblingsavgift ved å ikke koble seg på vann og strømnett, sier Marie.

Marie og Erland er de første som har kjøpt «Lillebror»-hytta.

– Det at hytta kun er på 58 kvadratmeter i grunnflate, fører også til mindre areal å vedlikeholde og når hytta også kunne bygges på pilarer som ikke berører naturen i samme grad som ved tradisjonell fundamentering, så var det en enkel avgjørelse å velge denne hytta, forteller hun.

Paret har 5 barn i alderen 3 til 16 år, og har allerede sett for seg noen smarte løsninger for å sikre alle barna sovenisjer på hemsen. Hytta til fembarnsfamilen skal bygges på Hovdåsen, som har utsyn mot Norefjell. Byggingen settes i gang denne høsten.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel