onsdag, april 24, 2024

Tette takrenner kan bli dyrt: Slik renser du takrenna på en trygg måte

Populært

Høsten er i full anmarsj og du bør tenke på å tømme takrennene. Bøss og blader kan nemlig koste deg dyrt. Ikke renn på denne smellen.

Vannet finner veien utenom tette eller ødelagte takrenner. Vann på avveie kan forårsake store skader på huset ditt. Vannskader forårsaket av tette takrenner dekkes ofte ikke av forsikringsselskapet ditt fordi det inngår i vedlikeholdsplikten. I verste fall kan det koste deg mange hundre tusen ut av egen lomme.

– Takrenna samler vann, men også bøss og blader fra trær. Løv, lav og mose tetter takrenna og hindrer vann å renne gjennom. Finner ikke vannet veien gjennom takrenna, kan det koste deg dyrt. Vann gjør nemlig stor skade på huset om det ikke føres vekk, sier Norgessjef i Byggmax, Niklas Hamberg.

Han oppfordrer alle til å sette av en helg til denne viktige jobben.

Les også: 10 ting du må gjøre med huset før vinteren kommer
Les også: Skadeforebygger: Få tar hensyn til dette når de skal pusse opp

Over 7000 faller ned

Årlig gir Helsedirektoratet ut en rapport om personskader. Årsrapporten for persondata 2021 viser at de fleste personskader er et resultat av ulykker.

1 av 3 ulykker i 2021 fant sted i eller ved hjemmet, og det ble registrert hele 7 056 fallulykker tilknyttet uteområdet rundt bolig.

– Det er mange som ikke planlegger godt nok for risiko når de går i gang med prosjekter på hjemmebane. Selv fall fra små høyder kan gi alvorlige skader. Byggmax er til for hjemmefiksere og vi jobber hele tiden med å fremme sikkerhetsråd til hjemmefiksere slik at vi sammen kan unngå skader i hjemmet. Derfor går vi også ut med 8 råd i planleggingen av arbeidet, forklarer Hamberg som deler åtte tips til å få jobben gjort på en trygg måte.

Les også: 1 av 5 har selv utført el-arbeidet hjemme
Les også: Disse krypene bor i veden din

Åtte tips for sikker takrennetømming

1. Er utstyret intakt?

Står stigen stabilt? Mangler den kanskje en gummiknott? Ofte er det mulig å få ekstra støtte i bredden eller justerbart ekstra bein til høyden. Husk at stige er en farlig arbeidsplattform, og er kun ment for lette arbeidsoppgaver. 

2. Ring en venn!

Vær to – en til å holde og en til å klatre.

3. Vinkel 

Visste du at ulykkene med stiger skjer ved at bunnen glir rett ut, vekk fra veggen og raser nedover?

Det er derfor ekstra viktig å sørge for at stigen står bratt nok og at den har godt feste mot bakken – optimal vinkel er 75 grader.

4. Stabil 

En stige skal oppstilles på en slik måte at stabiliteten er sikret under bruk. Stigen bør derfor sikres mot sidelengs utglidning. Fest den i toppen med stigesikring, i vegg eller vindussprosser.

5. Flytt heller stigen en gang for mye enn en gang for lite

Flytt stigen heller enn å lene deg ut. Len deg aldri så langt ut til siden at beltespennen går ut over vangene.

6. Underlag

Ikke bruk treklosser og linkende til å jevne ut underlaget, ta heller i bruk vangeforlengere tilpasset stigen.

7. Løvrist

Vær obs på løvristen. Løvristen gjør at løv ikke kommer inn i nedløpsrøret. Hvis nedløpsrøret først tetter seg til må du inn og spyle og stake opp.

8. Utstyr, rutiner og vedlikehold

Som med all annen hjemmefiksing – med riktig utstyr er halve jobben gjort. For å sikre trygghet anbefaler vi en god og bred stigefot.

I tillegg vil lange spesialkoster gjøre jobben vesentlig lettere. Har du ikke dette – la kreativiteten spire! En brus- eller juiceflaske med avkuttet bunn er fin å grave ut takrenner med.

Gode rutiner er også alfa omega. Tømmer du takrennen en gang på våren og en gang på høsten slipper du utrivelige overraskelser. Oppdager du sprekker, brudd eller andre skader bør dette repareres. Jo større skaden blir, jo mer tidkrevende er det å reparere.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel