lørdag, september 26, 2020

Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

Populært

Støvsuger du levende edderkopper? Det bør du slutte med

Er du en av dem om er raskt med å finne frem støvsugeren når du ser en stor edderkopp? Vel, om du tror at...

10 historiske, spektakulære bygg tilbyr nå virtuell omvisning

Siden koronaviruset nå herjer, må vi holde oss mest mulig hjemme. Reiser til andre land, og besøk på kulturinstitusjoner og museer...

Bygget eget piknikbord til hagens ekorn

Jeg vil tro de fleste som har hage synes det er morsomt og interessant med dyreliv i hagen. Så hvorfor ikke...

Mann byttet ut en liten skrue i hjemmet for sikre seg mot tyver. Nå spres den geniale ideen!

Visste du at ved å bytte ut en 13mm lang skrue, kan du sikre hjemmet ditt mot innbruddstyver? Da Mariana Harrison flyttet hjemmefra, var hennes...

Folkehelseinstituttet (FHI) har delt flere vaskeråd til folk som er hjemme i karantene. Dette er råd vi alle også med fordel kan følge, enten vi er i karantene eller ikke.

Lena Furuberg er husøkonom og spesialrådgiver hos Bygg & Facility Consult AS. Hun holder kurs og foredrag for profesjonelle renholdere. Ifølge Lena, bør dørhåndtak og andre ting vi tar på ofte, vaskes hver dag. Men du trenger ikke bruke vaskehansker og desinfeksjonsmiddel. Vann holder lenge.

– Den beste måten å fjerne mikroorganismer på er å bruke en ren mikrofiberklut som er litt fuktig med rent vann, sier Lena til Vi.no.

– Brett kluten tre ganger og rengjør fjernkontroller, dørhåndtak, håndtak på vindu, kjøleskapsdør, toalettknotten og andre steder man tar på. Sørg for at hvert punkt får en ren side av kluten og bytt klut ofte, sier hun videre.

Fjerner 99,9 prosent

Ifølge Lena, fjerner mikrofiberklut med rent vann 99,9 prosent av alle mikroorganismer. Men da er det viktig at man selv har vasket hendene før man begynner å vaske. For å få bort virus, må kluter og håndklær vaskes på 90 grader.

Mikrofiberklut med rent vann kan fjerne 99,9 prosent av alle mikroorganismer. Foto: Canva

Er det noen som er syke i hjemmet, anbefaler Lena at man bytter sengetøy annenhver dag og vasker det på 90 grader.

– Bytt håndkle på badet hver dag. Man kan også vurdere å la hvert familiemedlem ha hvert sitt håndkle, sier hun.

Vask gulv med mikrofiber

Gulvene bør vaskes med mikrofibermopp.

– Det skal hele tiden være tørt, med mindre det er flekker. Da bruker man vann for å få vekk flekken, sier Lena, og legger til at det er viktig å få bort støvet.

– Støv kan være en smittespreder fordi dråper med smitte kan feste seg til støvkorn. Det er også lurt å lufte godt et par ganger om dagen slik at man får ordentlig gjennomtrekk.

Vask bad og toalett nøye

– Vi begynner alltid med å rengjøre det som er renest, sier Lena.

–  Derfor begynner vi på speilet før vi fortsetter til sidene på vasken og armaturen før vi vasker oppi vasken. Vi avslutter alltid med toalett og gulvet helt til slutt. Det er også viktig å bytte klut underveis. Hvor ofte man skal bytte klut kommer an på hvor stort bad man har, sier hun videre.

Hun anbefaler toalettpapir for rengjøring av toalettet.

– Papiret kan kastes rett i do etterpå. Hvis man bruker klut til toalettet må denne vaskes helt alene på 90 grader i maskinen og den kan bare brukes til å vaske toalettet etterpå.

73,318FansLik
262FølgereFølg

Neste artikkel