Helstekt lammelår hører påsken til for mange. Og med langtidssteking får du et mørt og godt resultat. Vanskelig å få til er det heller ikke.
Pass på å ha et steketermometer i lammelåret, slik at du kan holde øye med kjernetemperaturen. For rosa kjøtt skal kjernetemperaturen være 62. Dersom du ønsker medium stekt kjøtt skal kjernetemperatur være 65-67 grader. Ved 75 grader er låret godt gjennomstekt.
Steketiden avhenger at både stekeovnen din, og størrelsen på lammelåret.
Tradisjonelt kan du regne 2 til 2,5 timer ved 125 grader. Men flere og flere sverger til langtidssteking, som gir et ekstra mørt og godt resultat.
Dersom du har lammelår med ben, er porsjonsberegningen 400 gram per person.
Les også: Tradisjonell italiensk påsketerte fra Liguria
Slik langtidssteker du lammelår
La kjøttet hvile i romtemperatur en times tid før du skal steke det.
Ha lammelåret i en ildfast form, gni inn med rikelig med salt, pepper og smør på alle sider. Fordel fedd fra en hvitløk rundt i formen.
Les også: Piff opp koldtbordet med scotch egg
Sett inn i en forvarmet stekeovnen på 80 grader.
For et lår på 3 kilo vil ta rundt 5 timer å få medium stekt kjøtt. Dersom du ser det går litt for fort, kan du skru ned temperaturen litt. Du kan også pakke låret i folie og oppbevare i en dyne mens det hviler ekstra lenge.
Husk at kjøttet skal hvile en halv time før servering.
Server gjerne med hasselbackpoteter, sjysaus (ta vare på stekesjy fra lammelåret til sausen) og grønnsaker etter eget valg.
Les også: Dette er påskevarianten av den berømte pavlovaen
Hasselbackpoteter
Du kan bruke hvilken som helst type kokefaste poteter for å lage hasselback-poteter. Beregn to poteter per person.
Vask og tørk potenene godt. Du skal beholde skallet på. Legg en spisepinn på hver side av poteten, og skjær i tynne skiver nesten helt ned til bunnen av poteten.
Les også: Svensk klassiker: Västerbottenspai
Legg poteten(e) i en ildfast form, og pensle generøst med olje. Dytt litt rosmarinkvaster (eller andre urter om du lager til noe annet enn lam) ned i potetene, og smak til med litt salt og pepper.
Ha en smørklatt på hver av potetene, og stek i ca 45 minutter ved 210 grader.
Drys gjerne litt revet ost med mye smak over de siste 10-15 minuttene.