fredag, april 19, 2024

Norske Christian lager fransk vin for nordmenn

Populært

Christian Madsen fra Bergen sa opp jobben i forsikringsbransjen for å restaurere et fransk luksusslott og starte egen vinproduksjon.

2. mars ble rosévinen Domaine Robert lansert. Den kommer fra vindistriktet Tursan i Sør-Frankrike.

Det er bergenseren Christian Madsen som står bak, som tilfeldigvis havnet i vinbransjen.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for historie og historiske byggverk, og i 2018 kjøpte jeg et litt slitent slott i Frankrike, Château Robert, med mål om gjennom oppussing og restaurering ta slottet tilbake til sin storhetstid på 1800-tallet. 2022 vil bli første sesong for utleie, hvor fransk lokal mat og vinkultur er en viktig del av opplevelsen, forteller Madsen.

For å kunne gjennomføre prosjektet måtte Madsen sette seg godt inn i slottets og områdets historie, og han fikk god kontakt med folk i nærmiljøet han kunne lære av. Det var i den prosessen at han ble kjent med distriktets lange vintradisjon.

– Jeg hadde fullt fokus på slottet, men i så å si alle samtalene jeg hadde med lokalbefolkningen, dreide samtalen seg over til å handle om vin. Tursan har en rik historie som vinregion, og var lenge leverandør til keiseren av Roma og det britiske hoffet, men gjennom de siste hundre årene har mye av produksjonen blitt lagt ned, forteller bergenseren.

Han lærte at det tempererte klimaet og rike jordsmonnet her, egnet seg spesielt godt for vinproduksjon.

Produkter blir best når man lager noe man selv vil ha, mener Christian Madsen fra Bergen som produserer vin i Tursan, Frankrike. Foto: Toast group

– Jeg begynte å leke med tanken om å produsere vin, og med god hjelp fra lokale eksperter og vinbønder, kunne jeg året etter beplante vindruer på eiendommen, og jeg fikk også overta en annen vingård.

Fra forsikringsbransjen til vinbransjen

Christian Madsen jobbet i forsikringsbransjen før han ga seg hen til vin og slott i Frankrike. Han synes der er langt mer givende å ha et fysisk produkt å jobbe med.

– Når jeg jobber med forsikring, så selger jeg et papir. Nå har jeg et produkt – et produkt jeg er stolt av – som skaper opplevelser. Enten det er å leie ut et slott eller å selge en god vin, så er det noe som er lystbetont og som brukes til ferie og fritid. Sånne produkter er det jo morsomt å utvikle! Jeg har hatt en stupbratt læringskurve og gjort meg noen oppdagelser underveis, om alt fra planting av vinstokker og hele produksjonsprosessen, til hvordan man utvikler etikker og jakten på den perfekte flaska.

En vin for den norske vindrikkeren

Da Christian skulle starte med vinproduksjon, tok han utgangspunkt i hva han selv liker.

– Jeg er en typisk norsk vindrikker. Jeg kan litt, og har selvfølgelig lært mye mer nå, men først og fremst er jeg glad i lettdrikkelig rosévin som kan drikkes både alene og sammen med mat, sier Madsen.

Han legger til at man sier at produkter blir best når man lager noe man selv vil ha.

– Så det er det jeg har gjort. Domaine Robert Rosé er en lett og frisk terrassevin, til en god pris. Vinregionen Tursan er relativt ukjent for det norske vinmarkedet, så jeg gleder meg til å introdusere både vinen og regionen til nordmenn.

Vinmarkene mellom maisjordene

Tursan er et vinområde i Landes i sør-vest Frankrike, og Pyrinéene. Området forbindes med lette, fruktdrevne rød- og roséviner som domineres av Cabernet Franc og Tannat. 

Christian Madsens vin, Domain Robert Rosé, er laget på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Cabernet Franc.

Ulikt andre deler av sør-Frankrike, ligger Tursans vinmarker spredt mellom andre typer jordbruk. Her dyrkes det mye mais som er en svært viktig del av den lokale økonomien. Vinmarkene ligger vakkert til i åssidene innimellom maisjordene.

Tursan, som ligger 70 km fra kysten, har et typisk Atlanterhavsklima. Det er mye nedbør, særlig i den vestlige delen. Vinmarkene ligger i godt drenerte åssider og unngår derfor den verste effekten av regnet.

Varm vind fra øst, varme somre og høst, holder druene friske og gir en perfekt modning. Jordsmonnet er variert, fra småstein til kalkrik leire og grus.

I vinmarkene er det også en høy andel porøs sandsten, noe som egner seg godt til druetypene her og det gir en god konsentrasjon i den ferdige vinen.

2000 år med historie

I Gallo-romersk tid var vinene fra Tursan og Chalosse blant vinene som ble tatt opp på bordet til keiserne. I middelalderen finner vi dem i de store spanske byene som Cordoba, Sevilla eller Valencia, men også i England og Flandern.

Senere ble vinen stort sett skipet fra Frankrike til England, og siden den gang har det vært vindyrking her kontinuerlig.

Phylloxera, krig og den økende etterspørselen av mais førte til stor nedgang i vindyrking helt frem til første halvdel av 1900-tallet. Rundt 1950-tallet ble det etablert flere kooperativer og regionen fikk sin første appellasjon i 1950. Etter det har vinproduksjonen og etterspørselen økt jevnt, og i 2011 fikk de sin AOC.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel