torsdag, mai 23, 2024

Tradisjonell italiensk påsketerte fra Liguria

Populært

Den tradisjonelle påsketerten fra Liguria ble opprinnelig laget med 33 syltynne lag sprøstekt deig – ett for hvert av Jesus’ leveår. I dag velger de aller fleste en betydelig mer lettvint variant – noen går også for ferdigkjøpt butterdeig. Det er uansett en nydelig påskelunsj.

Vi har også valgt en noe mindre arbeidskrevende variant enn det som var opprinnelsen. Men det er likevel en rett som krever tid. Medregnet 75 minutter i stekeovn, så bør du regne tre timer.

Les også: Prøv en saftig og frisk marokkansk kjøttbolle-tagine med sitron og oliven

Denne oppskriften egner seg – sammen med andre retter eller en salat som lunsj for åtte personer. Ofte er vi jo ikke fullt så mange, så om du har rester, gi den en liten tur innom mikrobølgeovnen for å varme den opp igjen. Paien / terten smaker nemlig best lunken.

Ingredienser

Deig:

500 g hvetemel
2 ss olivenolje
en klype salt

Fyll:

1 kg frisk spinat
2 ts merian (du kan gjerne bruke tørket merian)
1-2 loffskive(r), ikke helt fersk
1 dl melk
80 g parmesan
500 g ricotta
50 g smør
8 egg
salt og pepper

Les også: Mat på 10 minutter: Pasta med sitron, spinat og ricotta

Slik gjør du:

Bland hvetemel og salt til deigen, og elt inn olivenlje. Elt godt, og del i 12 stykker du setter til heving i en time.

Rens og vask spinat, og gi den et oppkok i lettsaltet vann. La vannet renne av i et dørslag. Når spinaten er avkjølt klemmer du ut overflødig vann og finhakker. Smak til med litt salt og pepper.

Smuldre loffskiven(e) og legg dem i bløt i melk.

Visp sammen 3 ss parmesan og 2 egg. Bland med brødblandingen. Dersom det er overflødig væske, ta den ut (enten med skje, eller om det ikke er så mye så la f.eks. kjøkkenpapir suge til seg det overflødige). Rør inn ricottaen, og vend deretter spinaten forsiktig inn.

Les også: Oppskrift: Ekte lasagne på tradisjonelt, italiensk vis

Ta fem av deigemnene og kjevle så tynt du kan. Legg dem i en penslet springform (ca 26 cm), slik at den går litt over kanten. Pensle over med olje, og kjevle et nytt deigemne. Legg oppå det andre som var penslet med olje. Du skal ha totalt fem lag med tynnkjevlet deig.

Når du har lagt fem lag med deig i formen, fordeler du fyllet.

Lag seks gode groper i fyllet ved å presse en spiseskje hardt ned, og legg en liten klatt smør i hver grop.

Knekk ett egg til hver av gropene. Legg det forsiktig oppi. Pass på at eggeplommen er intakt. (det er ikke noen katastrofe om en av dem «brister» men det ser veldig pent ut når eggeplommene er intakt  -det er da du får de vakre eggene «inni» terten).

Ha litt salt og pepper på hvert egg.

Dryss resten av parmesanen forsiktig over.

Kjevle ut resten av deigemnene som tynne lokk, og legg forsiktig over. Vær varsom så eggeplommene ikke brister. Også her skal du pensle forsiktig med olje mellom hvert av lagene.

Les også: Anvendelig og godt: Focaccia i langpanne

Når du har brukt opp deigen, ruller du den pent over kanten på springformen og presser den mot kanten, som et klassisk pai-lokk.

Pensle forsiktig et tykt lag olje på det øverste laget, og bruk en strikkepinn til å stikke hull i lokket så dampen kommer ut. Igjen – pass på hvor eggene ligger, slik at du unngår å stikke hull på eggeplommene nå.

Stekes 75 minutter på 200 grader. Følg med på stekovnen din – steketiden kan variere litt. Terten skal være gyllenbrun, ikke svidd.

Server lunken (den smaker ikke så godt kald)

1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel