torsdag, august 18, 2022

Slik griller du den perfekte biffen

Populært

Biffkjøtt er fellesbetegnelsen for det møre kjøttet fra storfe, og som kan stekes som biff eller hel filet. Får å få et perfekt resultat er det viktig å være klar over mørhetsgraden til kjøttstykket man griller.

– Bruker du en liten grill vil jeg anbefale å temperere kjøttet før du griller, for å unngå at temperaturen på grillen senkes, og at steketiden forlenges, sier Anette Hansen, matfaglig ansvarlig i MatPrat, som er er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Les også: Slik velger du riktig biff

Les også: Caprese: Så enkelt, så godt

For å få ekstra smak på kjøttet, er salt og pepper å foretrekke, eller å smaksette den med en rub eller en god marinade. 

– En rub er en krydderblanding bestående av ulike krydder, og som kjøttet skal gnis inn med. Skal du lage en god marinade, er huskereglen vår «K.O.S» et godt utgangspunkt. K for krydder, O for olje og S for syre, fortsetter hun.

  1. Tørk av biffene med litt kjøkkenpapir. Pensle med litt olje, og krydre med salt og pepper, eventuelt annet ønsket krydder.
  2. Grill biffene på direkte varme til kjøttsaft pipler ut på oversiden. Snu dem og vent til det pipler igjen. Nå har du medium grillet biff. Legg biffene over på indirekte varme, altså bort fra varmekilden, slik at de kan hvile noen minutter før servering.
  3. Hvis du vil pensle biffene med grillsaus/glaze bør du først sørge for at biffene får en fin grillskorpe. Mange grillsauser inneholder mye sukker som vil svi seg ved grilling på høy varme.

Tips: Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten under lokk litt vekk fra varmekilden, i «den kalde sonen».

Les også: Lun aubergingrateng

Les også: Fresh grønn tvist på grillmaten

Steketid for biff som er ca. 2 cm tykk:

  • Lite stekt biff (55 °C): Stek biffen 1 minutt på hver side.
  • Medium stekt biff (60 °C): Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.
  • Gjennomstekt biff (70 °C): Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, etterstekes ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Det er viktig å snu biffen ofte.
1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel