mandag, juni 24, 2024

Dette er de beste potetene til julemiddagen – og slik koker du de ulike sortene

Populært

Poteten er en naturlig del av de fleste norske julemåltider, men potet er jo ikke bare potet.

Poteten har lang tradisjon i Norge og er en viktig følgesvenn til nesten alt som serveres i jula.

– Mange har nok sin egen favoritt. Det finnes mange ulike sorter poteter med ulike egenskaper. De er store og små, kokefaste eller melne, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Over halvparten av oss velger Mandelpotet til julematen. I Nord-Norge er Gulløye en favoritt og på Vestlandet er det Kerrs Pink som gjelder.

Beste potet til pinnekjøtt og ribbe

– Til pinnekjøttet passer de samme potetene som til ribbe. Mange liker en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernell. Kerrs Pink passer også godt, spesielt til ribben. Om du ønsker en smaksnøytral potet, velger du Asterix eller Folva, sier Gulbrandsen.

Velg en smaksrik potet til lutefisken

Hun anbefaler en potet med mye smak til lutefisken.

– Mandelpotet er en sikker vinner her, men også Gulløye og Ringerikspoteten, med sin melne konsistens og kraftige potetsmak, er et godt og eksklusivt valg. Dette er to sorter som dyrkes bare i svært begrensede områder av landet, henholdsvis nord for polarsirkelen og området rundt Tyrifjorden.

Kokt i hjel mandelpoteten en gang for mye?

– Det er fort gjort å koke potetene, spesielt mandelpotetene, for mye. Kunsten er å unngå at potetene sprekker og koker i stykker. Skulle uhellet være ute er det heller ikke verre enn å lage en enkel potetmos av dem. Senk kravene og pust med magen, det går bra, sier Gullbrandsen.

Hun har imidlertid gode råd til hvordan potetene bør kokes:

– Ingen poteter må fosskoke. La mandelpotetene småkoke i 5-6 minutter. Trekk kjelen av platen og la potetene trekke videre i 5-6 minutter, avhengig av størrelse. Hell av vannet når de knapt er møre. Unngå å stikke for mye i dem. Legg et kjøkkenhåndkle og lokk over kjelen og la de dampe seg tørre. Da kommer den deilige mandelpotetsmaken fram. Om du koker potetene i god tid kan du pakke hele kjelen inn i dyna! Da vil potetene holde seg fine og varme, sier hun

Gulbransen sier hun gjerne serverer potetene med skrellet på, på den måten blir det mindre hektisk for vertskapet.

– Hver gjest skreller sine egne poteter, mens resten av maten kommer på bordet. Det synes alle er helt greit.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel