fredag, september 29, 2023

Eddik mot ugress? De beste tipsene for en ugress-fri hage

Populært

Mange hageentusiaster sverger til eddik som sitt hemmelige våpen i kampen mot ugress. Andre mener eddiksyren har begrenset effekt og skader plantene rundt.

Eddiksyre et mildt alternativ til kjemiske ugressdrepere. Men alle som bruker eddik mot ugress, bør være obs på at det ikke er en like harmløs måte å bekjempe ugress som man kanskje kunne tro.

Eddik eller eddikessens?

Vanlig bordeddik er nok til å drepe ugress. Eplesider-eddik fungerer også godt. Men les til bunnen av artikkelen for å vurdere om du virkelig ønsker å benytte eddik til ugressbekjempelse: Det er ikke bare fordeler med dette kjøkkenproduktet!

Relatert: Nå våkner brunsneglene – slik reduserer du bestanden

Bordeddik inneholder rundt 5-7 prosent eddiksyre. Eddikessens består av 25 prosent eddiksyre. Dersom du benytter høykonsentrert eddikessens bør du fortynnes før du ifølge det tyske hobbynettstedet Selbst.de fortynne den noe før du bruker den i hagen. I sin vanlige konsentrerte form risikerer du å forårsake unødvendig mye skade på plantene og jordsmonnet.

Hvordan virker eddik mot ugress?

Eddik er en syre og skader plantens cellemembraner. Problemet er at eddiksyren ikke skiller mellom prydplantene du ønsker å ha i hagen, og ugresset du ønsker å bli kvitt.

Syren tærer på de delene av planten som er over jordoverflaten, og trekker også ned og skader også røttene slik at planten visner.

Relatert: Vil du ha fin plen til sommeren? Da bør du gjøre dette nå!

Men selv om ugresset allerede er drept, vil mye eddiksyre forbli i jorden og endre jordens pH-verdi permanent. Dette betyr at du ved å bruke eddik risikerer å skape et område som i mange år fremover vil være lite gunstig for mange av de vakre prydplantene du kanskje ønsker å ha der.

Sprøyt i solen og beskytt andre planter

Om du likevel vil benytte eddik som ugressfjerner, så visner ugresset raskere hvis du behandler det i en periode der det er mye sol. I skyggen tar det lenger tid for eddik å jobbe mot ugresset. Det vil ta noen dager før du ser at eddiken får drept ugresset.

Relatert: 5 gode råd for å opprettholde en sunn insektbestand hjemme i hagen

Pass imidlertid på å beskytte omkringstående planter godt, slik at ikke prydbuskene dine visner samtidig.

Den mest effektive beskyttelsen mot ugress

Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter trekker fram god planlegging av plantingen som et godt tiltak for å forhindre oppblomstring av ugress.

Relatert: 16 grønnsaker du bør plante sammen

– Et tips er å plante «tett». Jo mindre åpen jord, jo mindre lys på små frøplanter og ugresset trives dårligere, sier Ladstein til nettstedet Vi.no.

Det å planlegge blomsterbedet slik at vårplantene dekker tett mens sommerblomstene vokser opp høyere og sørger for jevn vekst gjennom sommeren vil i seg selv vil gi mindre ugressproblem.

Start luking tidlig i sesongen

For å få bukt med ugresset er det viktig å starte lukingen så tidlig som mulig i hagesesongen.

Relatert: Så lett er det å lykkes med høybed

Frøugress vil du kunne bekjempe ved å luke jevnt og trutt. Gjør du en grundig jobb med dette om våren, vil ikke denne typen ugress rekke å sette så mange nye frø. Da blir det automatisk mindre av det gjennom sommeren.

Rotugress som skvallerkål og tistler kan by på mer utfordringer. Men om du holder rotugresset nede vil du gi dem mindre gunstige livsvilkår. Ettersom røttene på dette ugresset kan stikke dypt og være godt spredd i jordsmonnet er det lurt å luke denne typen ugress når jorden er fuktig – da får du opp mest mulig av røttene.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel