fredag, april 19, 2024

Nå våkner brunsneglene – slik reduserer du bestanden

Populært

Fiende nummer en for alle hageeiere våkner nå til liv. Brunsneglen er nå noen millimeter lange.

– Kulda i vinter har neppe drept særlig mange snegler, den pleier ikke det. Sneglene er flinke til å finne frostfrie hulrom å overvintre i, de trenger ikke mye plass, sier kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) til nettstedet Vi.

Når snøen legger seg, skaper dette fine gjemmesteder for den forhatte hagegjesten. For at brunsneglene skal dø mø det være to uker med sprengkulde og barfrost. Og nå som vårsola har begynt å titte frem våkner også brunsneglen til liv igjen.

Men ifølge zoologen Petter Bøckman ved Universitetet i Oslo (UiO), er det ennå for tidig til at du kan begynne å plukke brunsnegl:

– Det er de nyklekkede sneglene som har overvintret, og de må vokse seg litt til for at du skal kunne se dem, sier han.

Luk ugress og plukk snegler

Foreløpig er de kun noen millimetre lange, så de må ennå vokse en del før du får øye på dem. Men om du har et snegleproblem i hagen, er det lurt å begynne tidlig med å luke ugress – og samtidig plukke de sneglene du finner. Ifølge ekspertene har brunsnegler har en ting til felles med ugress: Om du ignorerer dem blir de fort flere – og større.

Samtidig som du vil få plukket med deg en del snegl mens du luker, vil du også fjerne gjemmestedene deres. Dermed får du over tid redusert bestanden. Om du ønsker det et «vidundermiddel» mot brunsneglen så er det ifølge zoologen kun ett tilgjengelig på markedet: Du må rydde.

– Hauger med hageavfall i rusleavstand til hagen, er brunsneglesentral. Det er flotte steder for brunsneglene å gjemme seg, sier Bøckman.

Han råder hageeiere til å enten kompostere hageavfallet ordentlig, eller å kjøre det til et gjenvinningsanlegg.

Prøv også dette trikset: Hjemmelagd sneglefelle koster under en krone og utrydder brunsneglen på rekordtid!

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel